Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Aan één dag Luik heb je absoluut niet genoeg om een idee te krijgen van hoeveel deze bruisende stad wel te bieden heeft. Daarom geven we je hieronder ons voorstel voor een programma van 48 uur in Luik, zodat je er niet alleen kan genieten van het erfgoed in het historische centrum, maar ook van het uitgebreide museumaanbod, de shoppingmogelijkheden, de groene oases en de heerlijke gastronomie.

Dag 1

18 uur

De laatste dag van de week zit erop en je bent meteen op de trein gesprongen voor een deugddoend weekendje weg.

Wanneer je het station van Luik-Guillemins binnenrijdt, kan je gelijk al een van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze bestemming van je lijstje schrappen.

De stad Luik kon zich immers geen mooier visitekaartje wensen dan dit prachtige station, opgetrokken uit glas en wit staal naar de hand van de beroemde Spaanse architect Calatrava.

Je staat nog maar net op het perron en vergaapt je al aan het licht- en lijnenspel dat zich rond jou afspeelt. Het weekend is meteen goed ingezet.

© CGT - Arnaud Siquet

 

19 uur

© Hotel Sélys

Je checkt in bij Van der Valk Hotel Sélys, op enkele minuten stappen van het station Luik Saint-Lambert, waar je na een korte overstap bent aanbeland.

Dit viersterrenhotel ligt pal in het centrum en vormt met zijn elegante en comfortabele kamers dus een ideale uitvalsbasis voor een tweedaagse ontdekkingstocht door de Vurige Stede.

Je kan hier meteen ook van een heerlijk avondmaal genieten in het bistronomische restaurant L’Atelier du Selys.

 

20 uur

Je besluit nog een stapje in de wereld te zetten en trekt naar de nabijgelegen bruisende wijk Le Carré, waar in de gezellige kroegjes het weekendgevoel overheerst. Toch maar best niet overdrijven, want er staan nog heel wat activiteiten op het programma. In je hotel geniet je gelukkig van een comfortabele nachtrust.

Dag 2

10 uur

©  WBT - Denis Erroyaux

Na een lekker ontbijt trek je op ontdekking. Je begint op de Place Saint-Lambert, waar je oog in oog komt te staan met het indrukwekkende prinsbisschoppelijke paleis, dat herinnert aan de gloriedagen van het prinsbisdom Luik en nu dienstdoet als gerechtsgebouw.

De open ruimte van het plein toont echter de leegte die achterbleef nadat de Sint-Lambertuskathedraal werd afgebroken na de Franse Revolutie. Enkele moderne pilaren staan op de plaats waar de oude gestaan moeten hebben.

De funderingen van de kathedraal zijn wel blijven voortbestaan en kan je ontdekken tijdens een bezoek aan het ondergrondse Archéoforum, pal onder de Place Saint-Lambert dus.

11u00

Je stadswandeling kan nu werkelijk beginnen. Via de Place du Marché kom je in de Rue Féronstrée terecht, die je recht naar de kleurrijke Saint-Barthélémykerk leidt.

In dit oudste religieuze gebouw van Luik vind je de doopvonten die oorspronkelijk in het kerkje stonden dat tegen de Sint-Lambertuskathedraal rustte en mee werd afgebroken.

Op je rechterkant bewonder je de statige gebouwen van het Grand Curtius-museum, waarvan de collecties maar liefst 7000 jaar geschiedenis omvatten.

Vooraanzicht van de gevel van de Grand Curtius in Luik ©  WBT - J.P.Remy

12u00

Vanaf de Place Saint-Barthélémy wandel je naar de Rue Hors-Château, waar je de ene pittoreske steeg na de andere vindt, de zogenaamde “impasses”.

De Impasse des Anges is misschien wel het bekendste voorbeeld. Maar de grootste trekpleister in die straat is zonder enige twijfel de Montagne de Bueren.

Deze trap met 374 treden staat in de top 10 van de meest uitzonderlijke trappen ter wereld! Dat is al een kleine inspanning waard, hoor ik je denken.

 

Vooral als je weet dat je onderweg langs Brasserie C komt, een artisanale microbrouwerij, bekend voor haar bier Curtius.

Die bevindt zich in de fotogenieke Impasse des Ursulines, vanaf waar je dan weer terechtkomt in een pittoreske wirwar van trapstraatjes, die naar de Hellingen van de Citadel leiden.

Dat is een groene oase boven op een heuvel, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de stad.

 

©  WBT - Denis Erroyaux

© Laurène Philippot

14u00

© WBT - Olivier Bourgi

Na een lunch bij Brasserie C – de befaamde ‘boulets à la liégeoise’ zijn bijna een must – kan een zoetigheid niet ontbreken. Daarvoor kan je terecht bij Une Gaufrette Saperlipopette, waar je de lekkerste Luikse wafels kan bestellen.

Toch trek in iets anders? Geen nood, deze bakkerij biedt nog een hele reeks andere lekkernijen aan, allemaal volgens grootmoeders recept!

 

15u00

Het is tijd om eens een blik te werpen op de winkeltjes die Luik zoal te bieden heeft. Een boeiende stop is Wattitude, een designwinkel met producten die uitsluitend in Wallonië ontworpen, gecreëerd en/of vervaardigd zijn.

Le Carré, die zich ’s avonds nog profileerde als uitgaansbuurt, blijkt overdag vooral een leuke wijk om te gaan shoppen.

Je vindt er trouwens ook de Sint-Pauluskathedraal met bijhorende schatkamer, waar je vooral stukken uit de voormalige Sint-Lambertuskathedraal kan bewonderen.

Na de verwoesting daarvan tijdens de Franse Revolutie werd de Sint-Pauluskerk tot kathedraal uitgeroepen.

© cathédrale de Liège

 

18u00

Van al dat rondwandelen krijg je natuurlijk honger, dus is een vroeg avondmaal wel op zijn plaats. Chef Thomas Troupin maakt tegenwoordig furore met zijn immersieve keuken in het toepasselijk genaamde restaurant ¡Toma!, waar hij creatieve gerechten samenstelt op basis van lokale – en seizoensproducten. Voor een iets beperkter budget maar evenveel creativiteit kan je terecht bij moment., waar bio- en lokale producten centraal staan.

20u00

 

Prachtige zaal van het Koninklijk Theater van Luik met de Koninklijke Opera van Wallonië© Jacques Croisier

Je ploft neer in je rode pluche zetel in de Koninklijke Opera van Wallonië. In dit prachtige gebouw, waarvan bepaalde delen geklasseerd zijn en dat enkele jaren geleden ook een renovatie onderging, worden regelmatig operavoorstellingen opgevoerd.

Tickets reserveer je best op voorhand, maar omdat er heel wat verschillende plaatscategorieën aangeboden worden, is de kans groot dat je dat nog heel last minute kan doen. Een heerlijk muzikaal snuifje cultuur om een gevulde dag mee af te sluiten!

Toch graag nog een slaapmutsje achteraf? Ga dan zeker nog een pékèt, een lokale jenever, drinken bij La Maison du Pékèt. Schol!

Dag 3

10u00

Ontdek de Markt van La Batte in Luik, de grootste en oudste markt van België©  WBT - J.P. Remy

Je hebt opnieuw van een heerlijk ontbijt genoten en snuistert nu langs de kraampjes van de beroemde zondagsmarkt La Batte, langs de oevers van de Maas.

Op deze grootste en oudste markt van België vind je niet alleen de gebruikelijke marktkramers met groenten en fruit, maar ook kramen met delicatessen, kleding, gebruiksvoorwerpen en zelfs vintage spullen.

Wie weet doe je wel een koopje! De sfeer krijg je er alvast gratis bij.

 

12u00

Een verblijf in Luik is niet volledig zonder een museumbezoek. Aan keuze trouwens geen gebrek: Luik beschikt over een stevig aanbod op dat vlak. Je liep al voorbij het Grand Curtius, maar het Museum van het Waalse Leven, gevestigd in een 13e-eeuws franciscanenklooster, is ook een waardige optie voor wie houdt van plaatselijke geschiedenis en folklore.

Het Cité Miroir is dan weer een must voor fans van bijzondere gebouwen: deze tentoonstellingsruimte bevindt zich in een voormalig openbaar zwembad. Er zijn nog heel wat andere opties, maar uiteindelijk kies je voor het Museum van La Boverie, midden in het gelijknamige park.

Na een smakelijke lunch in het museumrestaurant “Madame Boverie” ontdek je de indrukwekkende collectie van dit museum voor Schone Kunsten. Vanaf 21 oktober kan je hier ook de unieke expo over Bill Viola bewonderen, een internationale pionier van de videokunst.

©  WBT - Olivier Bourgi

17u00

Na een verrijkend museumbezoek is het tijd om terug de trein op de stappen. Via de fotogenieke voetgangersbrug over de Maas sta je vanaf het park van La Boverie zó weer voor het station van Luik-Guillemins. En zo is de de cirkel rond, en ga je terug naar huis met een hoofd vol nieuwe herinneringen.

Heb je zin gekregen om de Vurige Stede te ontdekken? Lees nog meer over Luik in onze stedenrubriek.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden