Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Wil je bij een religieus gebouwen graag naar binnen om te kijken? Ben je nieuwsgierig of een liefhebber van mooie gebouwen? Verlaat platgetreden paden om enkele juweeltjes van het Waalse erfgoed te ontdekken. Tips voor 'hidden gems' waar toeristen elkaar niet verdringen maar die de moeite meer dan waard zijn.

De Mont-Sainte-Mariekapel - Mozet

In de bocht van een bebost pad van de GR 575, klimmend vanaf de prachtige boerderij van Baseilles (Mozet, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië), ligt de Mont-Sainte-Mariekapel. Het uitzicht vanaf dit monumentale gebouw is adembenemend. Op de heuvel staan de overblijfselen van een romaanse wachttoren uit de 11e-12e eeuw en het gotische koor van een oude kerk uit de 16e eeuw. Het middenschip is waarschijnlijk in de 18e eeuw verwoest, waardoor het gebouw in tweeën is gesplitst. De gelegenheid om even te pauzeren tijdens je wandeling, voordat je vertrekt om - iets verderop - het Kasteel van Arville te bewonderen!

© Briac Dupont

De Sint-Donatuskerk – Aarlen

Op het Knippchen, de centrale heuvel van de stad, werd in de 11e eeuw het kasteel van de eerste graaf van Aarlen gebouwd. In 1558 liet de hertog van Guise slechts ruïnes achter, waarop de kapucijnen in 1621 een klooster bouwden. Spoedig werd een omheining opgericht zodat het een citadel kon worden. Vandaag blijft alleen de kerk over. Niet te missen zijn de belvedère en het adembenemende uitzicht over België, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg, de stenen kruisweg, geklasseerd als belangrijk erfgoed in Wallonië, en de beiaard die elk uur het traditionele volkslied van het Land van Aarlen laat klinken.

© WBT - Benjamin de Rothstein

De Collegiale Saint-Ursmerkerk – Lobbes

Bezoek in de Sambervallei de oudste kerk van België! Ze werd in het begin van de 9e eeuw gebouwd door de monniken van de abdij van Lobbes en heeft haar Karolingische stijl behouden, hier en daar getemperd met Maaslandse kunst. Bekijk tijdens je wandeling belangrijke grafmonumenten waaronder Merovingische sarcofagen en bid in de romaanse crypte, net als middeleeuwse pelgrims, tot de heilige Dodon en de heilige Renelde, respectievelijk bekend om hun verlichting van rugpijn en huidziekten. 

© Anny Dupont

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Basse-Wavre

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, gebouwd in de 16e en 17e eeuw op de ruïnes van de benedictijnerpriorij van Basse-Wavre, is al meer dan 500 jaar een beroemd bedevaartsoord. DezGrand Tour, een religieuze processie van verering van en dank aan Maria, is door de Unesco erkend als immaterieel erfgoed. De basiliek bevat een schrijn met de relikwieën van meer dan veertig heiligen en martelaren, waaronder Moeder Teresa

© Notre-Dame de Basse-Wavre

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal – Hoei

Architectonisch juweeltje. Weelderig gotisch gebouw. Wonder uit de Maasstreek. Dat zijn de lovende commentaren van de bezoekers van deze collegiale kerk die geklasseerd is als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Ze combineert romaanse, stralende gotiek en flamboyante gotiek. Met haar vierkante torens, het glazen dak van het koor, li Rondia - het grootste gotische roosvenster van België - en haar romaanse crypte waar de internationaal vermaarde Schatkamer troont, is de collegiale kerk een van de "must-sees" in de stad.

© WBT - David Samyn

De Sint-Stefanuskerk van Waha – Marche-en-Famenne

De Sint-Stefanuskerk van Waha, een van de oudste romaanse kerken van België, staat op de lijst van belangrijk erfgoed in Wallonië en is versierd met glas-in-loodramen van Jean-Michel Folon. In het interieur bevinden zich ook enkele werken van de Meester van Waha, een weinig bekende beeldhouwer wiens werken bewondering en verbazing wekken. Profiteer van je bezoek om door de smalle straatjes van Marche-en-Famenne te slenteren, waar levenskunst en kunst in het algemeen harmonieus samengaan!

Koppel zittend op een laag muurtje voor de romaanse Sint-Stefanuskerk in Waha© WBT - Denis Erroyaux

De Saint-Hadelinkerk - Celles

Ook hier in het hart van een van de Mooiste Dorpen van Wallonië, een schat aan erfgoed, een belangrijke figuur van de Maaslandse romaanse architectuur. Opgericht in de 11e eeuw door de volgelingen van Saint-Hadelin en verschillende malen opgeknapt, verrast ze door de homogeniteit die het uitstraalt. Op de hoogten biedt de hermitage een uitzicht dat een omweg waard is! Om er te komen, neem je de kruisweg die versierd is met hedendaagse kunstwerken. Vanuit Celles is een korte omweg naar het Kasteel van Vêves een must!

© WBT-Dominik Ketz

 

Op naar onze rubriek 'Erfgoed' voor nog meer ontdekkingen!

 

 

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden