Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Dankzij de app Crowdsurfer applicatie kan je te voet of met de fiets de landschappen van onze geliefde Waalse provincies bewonderen, liefst ver van de drukte.

CrowdSurfer, een kaart om minder vaak bezochte locaties in Wallonië te vinden

Het is fijn om even op adem te kunnen komen als je een tijdje vrij bent geweest, nietwaar? En het is waarschijnlijk leuker als je een plek vindt die niet te druk is. Met de kaart hieronder kun je voor je vertrek controleren hoe druk het op je bestemming is. De gekleurde gebieden, variërend van groen tot rood, geven je de mogelijkheid om een andere wandeling te kiezen.

Wie weet? Misschien ontdek je wel nieuwe plaatsen waarvan je nooit gedacht had dat je er zou komen!

Over CrowdSurfer

Wat is dat, CrowdSurfer?

Een mobiele app ontwikkeld door Orange Belgium in samenwerking met acTVty en de groep Cronos.

Deze toepassing berekent de bevolkingsdichtheid in bepaalde gebieden en zet deze gegevens om in kleurcodes, gaande van groen voor weinig verkeer tot rood voor veel verkeer. De kaart wordt om de 5 minuten bijgewerkt.

© 

Waarom zo'n toepassing om de dichtheid van mensenmassa's te meten?

  • In het kader van COVID-19 is het de bedoeling mensen wegwijs te maken in de manier waarop zij zich kunnnen verplaatsen met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen.
  • Vanuit toeristisch oogpunt is het interessant om uw route te plannen in tijden van weinig verkeer, wanneer het gebied groen is.

Hoe moet ik de CrowdScore of druktebarometer interpreteren?

In onze suggesties met wandelingen hieronder, kan je een interactieve kaart openen via de knop 'Drukte'.

  1. Bekijk de kleurzones: ze geven aan hoe druk het is in de streek.
  2. Klik op de zone in kwestie om te kleur weer te geven. Is het groen? Perfect, het is dus het goede moment om ernaartoe te trekken.
Hoe kan ik de legende van CrowdSurfer zien?

Het vraagteken rechts van de kaart geeft de kleurenlegende weer.

Dus, zoek een rustig plek je op en plan je uitstap!

Aan de oevers van de Semois

Botassart: waar een rivier stroomt

Maak een wandeling langs de oevers van de Semois en bewonder de vredige landschappen van het Ardense woud en ook het panorama van Botassart. 

Wat een wonderen tijdens deze prachtige wandeling van 13 km!

Vertrek: Tombeau du Géant - Moulin du Rivage in 6833 Bouillon

De vallei van de Hoëgne

Schuim aan de voet van de Venen

Blijf weg van de gebruikelijke drukte bij de Ninglinspo en kom naar de Venen om te genieten van een romantische wandeling van 11 km.

Vertrek: Parking 'Au Pont de Belleheid', Roquez 49 - 4845 Jalhay-Sart.

La Roche-en-Ardenne

Wandeling Borzée

Voorzie goede schoenen om deze lus van 14 km te wandelen. Het loont echt de moeite, want je wordt onderweg getrakteerd op massa's prachtige zichten, waaronder het uitzichtpunt van le Gisant de Lohan.

Vertrek: Quai de l'Ourthe 23 - 6980 La Roche-en-Ardenne

La Boucle Noire in Charleroi

Op ontdekking naar de terrils

Charleroi nodigt je uit om zijn 4 terrils te beklimmen tijdens een wandeling van 23 km. De terrils zijn heel populair, controleer de zone rond Dampremy op de interactieve kaart. Is de kaart groen of geel gekleurd? Vertrekken maar!

Vertrek: Station Charleroi Sud - Afstand: 23 km

De betoverende beek van de Ninglinspo

Langs de tumultueze rivieren Ninglinspo en Chefna

De toegang tot de site van de Ninglinspo is momenteel beperkt.

Deze wandeling van 15 km te midden van de ongerepte natuur van de Amblève plan je best buiten de zomerperiode. De druktebarometer helpt je om het beste moment te vinden.

Vertrek: parking van Sedoz (nabij Remouchamps)

Xhoffraix, tussen steile rotsen en beek

De heuvelruggen van de Warche

Zoek je het Kasteel van Reinhardstein? Het is zichtbaar vanaf dit parcours van 17 km. En dat is niet de enige attractie van deze mooie en rustige wandelroute. Je kunt ook het meer van Robertville, de steengroeven en de vallei van de Warche bewonderen.

Vertrek: kerk van Xhoffraix

Vermijd de drukte in de bossen van Villers-la-Ville

De grootsheid van een abdij en een woud

Kom naar een woud in de buurt van het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië, de ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville. Een wandeling van 9 km door het woud. Ideaal voor een gezinsuitstapje.

Vertrek: Toeristisch infokantoor van Villers-la-Ville

Rond het kasteel van Vêves...

Celles, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië

Een aangename route van 6,5 km toegankelijk voor iedereen, met vertrek in Celles, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië. Een rustige lus in een charmante regio.

Vertrek: kerk van Celles - 5561 Celles

Nisramont, een tijdloze sfeer

De eenzaamheid van een groot meer

Bergen in Wallonië? Nog niet! De sfeer en rust op deze route van 15 km, langs de oevers van het meer van Nisramont laten je echter anders vermoeden. Check de crowdscore via de knop en voorzie voldoende water en een stevige picknick voor deze sportieve wandeling van 5 uur.

Vertrek: dam van Nisramont La Roche-en-Ardenne

Rond de Lacs de L’Eau d’Heure

De streek met tal van activiteiten voor het hele gezin

Geniet van de open lucht, dat doe je aan de meren van l'Eau d'Heure. Het is doorgaans vrij rustig rond de meren. Je kan er een fantastische fietstocht doen van 35 km om de schoonheid van deze prachtige plek te ontdekken.

Vertrek: Dienst voor Toerisme - Place de l'église 9 in Cerfontaine

Hotton, Durbuy, de streek van 'la Famenne à vélo'

Door de Calestienne

Geniet van de bucolische landschappen van Durbuy tijdens deze fietstocht van 40 km. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te doen, maar bezoek zeker de verschillende toeristische attracties die worden voorgesteld.

Vertrek: RIVEO - Rue Haute, 4 in Hotton

Romantiek in het hart van de Molignée

Wandeling in de provincie Namen

22 km is zowel de lengte van de Molignée, dit riviertje dat in de provincie Namen stroomt, als de afstand van de fietstocht in lusvorm door het Condruzische platteland, waarbij je de abdijen van Maredsous en Maredret ontdekt.

Vertrek: Abdij van Maredsous - 5537 Denée - Afstand: 22 km

Binche en de Kanalen

Kanalen en Unesco-erfgoed

Een fietstocht, niet ver van de stad La Louvière, brengt je naar het kleine, rustige plattelandsdorpje Estinnes-au-Val. Dit circuit van 38 km is voor mensen ouder dan 15 jaar, maar zal voor jongere mensen prima te doen zijn als je op de RAVel rijdt. Plan deze fietstocht in naargelang de schoolvakanties en de kleur van het gebied, door op onderstaande knop te klikken.

Vertrek: Dienst voor Toerisme - Grand'Place 5 in Binche

Weg van de mensen, dicht bij de natuur

Met deze 13 wandeltips kun je er zeker van zijn dat je met een gerust hart van de omgeving kunt genieten. De crowdscore van de Crowdsurfer applicatie helpt je om snel de gebieden te zien die je tijdens je uitstapjes moet vermijden. En wat de keuze van de wandeling betreft... die laten we aan jou over, natuurlijk!

 Adviezen voor wandelaars

Denk aan het bos...

Wanneer je in het bos of zelfs in de natuur wandelt, vragen wij je om respect voor het milieu te hebben.

Beperking tijdens de jachtperiode in Wallonië

Het jachtseizoen in Wallonië loopt van september tot december, met korte aanvullende periodes gedurende de rest van het jaar. Op sommige soorten, zoals everzwijnen, kan het hele jaar door worden gejaagd.

Om veiligheidsredenen kan het wandelen in het bos of de bossen verboden of beperkt zijn tijdens periodes van drijfjacht, drukjacht of aanzitjacht. Er worden verbods- en informatieborden geplaatst bij de uitgangen van de boswegen of openbare voetpaden die de betrokken gebieden doorkruisen. In dit geval zul je twee soorten borden op je route zien:

  • De rode affiches kondigen aan dat het een actieve jachtzone is: wandelen is verboden.
  • De gele affiches kondigen de jachtperiodes over het hele jaar aan. Wandelen is mogelijk, maar waakzaamheid is geboden.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden