Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

28 februari 2023

De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht uitgeroepen tot ‘Fietsroute van het Jaar 2023’. Deze prijs werd uitgereikt door een jury gespecialiseerd in fietstoerisme en door Nederlandse journalisten. De experts waren voornamelijk onder de indruk van de vele troeven van de Belgische fietsroute. 

De volledige EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome en verder richting Jeruzalem. In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen.

Je treft er een mix van natuur, industrieel en cultureel erfgoed én je fietst er door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. Ook fijn om weten voor de fietsbenen is dat een groot deel van de route over fietspaden gaat. Verder krijgt de route ook lof voor bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met openbaar vervoer, voorzieningen zoals bankjes om uit te rusten en picknickbankjes en de aanwezigheid van informatieborden.

Tijdens de EuroVelo 5 rit ontdek je ook een prachtig stuk van Wallonië. Zo fiets je van de innemende graanvelden van Haspengouw rustig naar de streek van Namen. Langs de oevers van de Maas bereik je Dinant.

Daarna gaat het richting het weidse Condroz en Famenne. Na het verlaten van Marche-en-Famenne leidt de RAVeL je naar de vallei van de Ourthe. Talrijke charmante dorpjes en prachtige panorama’s passeren de revue.

Ontdek de volledige route.

Dinant - Maas - Citadel - Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw© WBT - Anibal Trejo

Zin gekregen om nog méér te fietsen? Check hieronder nog leuke tips.

Een groep mensen neemt een pauze na een fietstocht rond de Lacs de l'Eau d'Heure.

De mooiste fietsroutes

Zin om Wallonië en de Ardennen met de fiets te verkennen?
Château de Bouillon

5 fietstochten rond kastelen

Wallonië en de Ardennen zijn bezaaid met kastelen en burchten.

De Unesco-route met de fiets

Themaroute voor fietsers langs culturele en historische rijkdommen van Wallonië. Ervaar het gemak van deze langeafstandsroute op de fiets. Elf etappes voor het mooiste erfgoed, Unesco-parels en landschappen en bezienswaardige stadjes en dorpen.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden