Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Wie Orval zegt, zegt trappistenbier. Sinds 1932 zijn de trappisten van Orval aan het brouwen geslagen om de heropbouw van hun vernielde cisterciënzerabdij te bekostigen. 

© WBT - J.P.Remy

Wie al eens zijn lippen aan een Orval gezet heeft, zal niet verbaasd zijn dat het bier werd uitgeroepen tot een van de beste trappisten van het land.

Een Orval springt er niet alleen uit met zijn bittere en fruitige aroma, maar ook omdat er slechts één variant verkocht wordt in het flesje met zijn typische bolle buikje.

Maar de abdij van Orval is meer dan bier. Haar verhaal gaat terug naar 1070, toen Italiaanse monniken in Orval neerstreken en de kiemen zaaiden voor de cisterciënzers die er tot op vandaag leven.

Branden, oorlogen en vernielingen kregen hen niet klein, tot in 1793. Toen verwoestten Franse revolutionairen de abdij en veranderden de ruïnes in een steengroeve.

 

© WBT - JL Flémal

Vandaag is de abdij uit haar as herrezen. Vanaf 1926 werd Orval namelijk heropgebouwd door architect Henri Vaes.

Zijn levenswerk kreeg al snel de bijnaam ‘het Versailles van de kloosters’ en wie een bezoek brengt aan Orval, begrijpt al snel waarom.

Rond de binnenplaats strekken zich het kloostergebouw, de basiliek, brouwerij en gastenverblijven uit. Dat de abdij barst van de geschiedenis, zie je in de gewelfde kelders, de enige resten van de neoclassicistische gebouwen uit de 18e eeuw. Het kloostermuseum toont er meer dan negenhonderd jaar religieuze kloosterkunst en brengt ook de ijzerproductie aan het licht.

Vanaf eind 17e eeuw stonden de ijzersmelterijen van Orval aan de top van de westerse metaalindustrie.

Ook de botanische tuin met zijn geometrische basisvorm uit 1774 is in ere hersteld. Wat de tuinmannen er kweekten, was niet ter versiering, maar had onmiddellijk nut voor de monniken. Zo groeiden er geneeskrachtige planten, verfplanten en aromatische planten.

Rond de abdij kan je de jachtvelden en vallei van Orval verkennen tijdens een wandeltocht. Sluit je bezoek af in ‘À l’Ange Gardien’. Het terras van de brasserie biedt je een riant zicht op de abdij terwijl je proeft van het abdijbier of -kaas en andere streekgerechten.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden