Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Eind 19e eeuw barstte de Waalse steenkoolindustrie uit al haar voegen. Om het zwarte goud naar alle uithoeken van het land te voeren, werd rond La Louvière het 20 kilometer lange Centrumkanaal uitgegraven.  Het centrumkanaal koppelt het Scheldebekken aan dat van de Maas. De enige hindernis?  Een hoogteverschil van tientallen meters.

Stalen werelderfgoed langs het Centrumkanaal

©  WBT - Bruno D'Alimonte

Om het verval van 66 meter te overbruggen, bouwde staalmagnaat Cockerill tussen 1888 en 1917 vier hydraulische scheepsliften, technologische hoogstandjes die het tot 2002 zonder tegenpruttelen uitzongen.

De werking van de scheepsliften kan je nog best vergelijken met die van een weegschaal. Het gewicht van de ene scheepsbak hees de andere scheepsbak naar omhoog. Elke lift overbrugde op zijn eentje zo’n 15 meter.

De bouw van de scheepslift van Strépy-Thieu maakte de vier oude scheepsliften overbodig.

Sindsdien is het Centrumkanaal veranderd in een groene reep natuur die je via het jaagpad met de fiets kan doorkruisen.

Na elke bocht wacht je een nieuwe scheepslift op, stalen reuzen die in 1998 uitgeroepen werden tot werelderfgoed.

Wil je in de huid kruipen van een 19e eeuwse schipper en het mechanisme tot leven zien komen? Stap dan aan boord van een van de toeristische schuiten die over het Centrumkanaal varen. Je start aan de scheepslift van Strépy-Thieu en stapt aan land ter hoogte van de idyllische bocht bij Strépy-Bracquegnies, waar het machinegebouw staat dat twee van de scheepsliften tot leven wekte.

Technologisch hoogstandje in Strépy-Thieu

© CGT - A.-Siquet

De vier hydraulische scheepsliften langs het Centrumkanaal werden in één klap werkloos toen de scheepslift van Strépy-Thieu in 2002 opende.

De kolos van staal en beton overbrugt het hoogteverschil op het Centrumkanaal in één soepele beweging met een kabellift. Hij was de grootste scheepslift ter wereld, tot de Chinese scheepslift aan de Drieklovendam hem in 2016 overschaduwde. Toch blijft hij met zijn 100 meter hoogte een baken in het landschap.

Zelfs de binnenkant blijft geen geheim. Een bezoek legt je uit hoe zo’n lift werkt, klim je helemaal tot boven, dan krijg je het hart van de scheepslift te zien: de machinezaal.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden