Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Reis deze zomer door Wallonië, met je gezin en zonder auto. Probeer éVasion, een nieuwe TEC-busdienst die Bouillon met Orval verbindt!

Aan het begin van de vakantie hebben jij en je gezin behoefte aan ontspanning en rust, nietwaar? Wat dacht je van reizen zonder uren te moeten rijden of de files van de vakantiesnelwegen te doorstaan?

De Semoisvallei zonder auto

© WBT - David Samyn

De oplossing ligt voor de hand: 

 • verken de Semoisvallei op je eigen ritme
 • probeer activiteiten uit die jullie allemaal leuk vinden
 • slaap in een geweldige accommodatie
 • proef lokale specialiteiten

...allemaal zonder je auto te gebruiken, maar met de bus!

Stap aan boord van de nieuwe lijn éVasion V1 van Transport en Commun de Wallonie. Neem de makkelijke route tussen Orval en Bouillon en ontdek een van dé bezienswaardigheden van Wallonië: de Semoisvallei. 63,5 kilometer adembenemende landschappen om te bewonderen zonder je zorgen te maken over het vinden (of betalen) van een parkeerplaats!

Klinkt dat als muziek in de oren? VISITWallonia heeft een kant-en-klaar 3-daags programma voor je samengesteld, zodat je op pad kunt om de forten van Wallonië te verkennen, te kajakken op de Semois of nieuwe energie op te doen in een beroemde abdij... Ga je mee?

Dag 1: bezoek en overnachting in Bouillon

Je avontuur begint in Bouillon, waar zelfs de allerkleinsten iets zullen vinden om een fijne dag te beleven. Aan de oevers van de Semois is het onmogelijk om je te vervelen. s Ochtends staat een bezoek aan het kasteel van Bouillon op het programma, het oudste overblijfsel van de feodale heerschappij in België.

 Download de VISITWallonia Pass en geniet van € 4 korting op de Bouillon City Pass.

© WBT - David Samyn

© WBT - David Samyn

Ga na je bezoek naar de plaatselijke winkels om een heerlijke picknickmand samen te stellen. Bezoek de Boucherie Istace om heerlijke Ardense producten in te slaan.

Wat dacht je dan van een digestieve wandeling van 7 km langs de Semois? Trek je sportschoenen aan en bewonder de vele uitzichtpunten, waaronder dat vanaf de belvedère die uitkijkt over Bouillon.

Heb je na een dag in de buitenlucht geen energie meer? Zet je tas af bij een jeugdherberg voor een comfortabele nachtrust tegen een lage prijs (ontbijt inbegrepen).

Voor een avondmaaltijd zijn er tal van restaurants aan de oevers van de Semois! Je zult keuze te over hebben. Verlaat Bouillon niet zonder de Bouillonnaise te proeven, een donker bier gebrouwen in de Brasserie de Bouillon.

Familie aan tafel in het Hotel-Restaurant Panorama met een prachtig zicht op Bouillon© WBT - David Samyn

 Is de herberg niet meer beschikbaar op de door jou gekozen datum? Wil je in een ander etablissement verblijven? Geen probleem! Raadpleeg de lijst met verblijven in Bouillon. Wil je nog meer ideeën om te doen in de feodale stad? Neem dan een kijkje in ons stadsboekje van Bouillon.

© WBT - David Samyn

Dag 2: Bouillon verlaten langs de Semois

Ga na een stevig ontbijt naar de Quai du Rempart (vlak bij de Port de Liège-brug) om om 10 uur de éVasion-bus naar Chassepierre te nemen. De reis duurt iets meer dan een uur.

Houd tijdens de rit je neus bij het raam en bewonder het landschap en de vele uitzichtpunten over de Semois, het viaduct en het middeleeuwse Kasteel van Herbeumont.

Als je uit de bus stapt in het centrum van het dorp Chassepierre, laat je je verleiden door de warme sfeer van de oude landelijke huizen. Een van de vele redenen waarom Chassepierre een van de 32 mooiste dorpen van Wallonië is. Ontdek het zelf:

 • de Sint-Maartenkerk, een witgekalkt gebouw uit 1702 met uitzicht op de Semois
 • de overblijfselen van een oude molen
 • de Trou des Fées, een in de rots uitgehouwen holte waar magische wezens wonen.

© WBT - Daniel Elke

Tegenover de Passerelle du Breux, herbouwd op de ruïnes van een trambrug, houdt een speeltuin je kinderen bezig tijdens je picknicklunch.

© Denis Closon Photography & Visuals/MT Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse

Keer terug naar het dorpscentrum om de bus van 13.15 uur naar Chiny te nemen voor een sportieve middag.

Als je rond 14.00 uur aankomt, loop dan de rue de l'Embarcadère af naar de brug van de Moulin Cambier.

Dit is het perfecte moment voor een kajakafvaart van de Semois (van 8 tot 26 kilometer)! Vaar door de wilde landschappen van de Semois in een eenzitter, tweezitter of kano.

Na deze ontdekking van de vallei aan het water loop je een paar meter naar het hotel-restaurant "Aux Comtes de Chiny".

 

Terwijl je op het terras nipt van een lokaal biertje, kunnen je kinderen genieten van de weidse natuur aan de oevers van de Semois.

Een rustige avond en nacht wachten op je in het hart van de natuur...

© Laetis/J. Barrot

Dag 3: De laatste etappe, Orval

Na een goede nachtrust bij het geluid van het water ga je de rue de l'Embarcadère op om om 11 uur de bushalte in het centrum van Chiny te bereiken. Voor deze laatste etappe (een busrit van 20 minuten) stap je uit bij het eindpunt van de éVasion-lijn: Orval en zijn cisterciënzerabdij, een van de opmerkelijkste in België.

© Orval
De tuin met medicinale planten van de Abdij van Orval© WBT - David Samyn

Ontdek de ruïnes die de verwoesting van het klooster tijdens de Franse Revolutie overleefden, evenals de abdij zoals die in 1926 werd herbouwd.

Bekijk in de medicinale plantentuin de tegels die de planten volgens hun nut verdeelden, volgens de traditie van de Middeleeuwen.

De abdij staat ook bekend om het trappistenbier dat binnen de muren wordt gebrouwen. Hoewel de brouwerij niet toegankelijk is voor het publiek, kun je in een interactieve ruimte de geheimen achter de productie van een van de beroemdste abdijbieren ter wereld ontdekken.

Het is een adembenemend, tijdloos bezoek dat je nooit zult vergeten ...

© Orval

© WBT - Daniel Elke

© Orval

© Trekking et Voyage

© WBT - Daniel Elke

Voordat je om 16.00 of 18.00 uur de bus terug neemt, stop je bij taverne-restaurant L'Ange Gardien (net buiten de abdij) voor een stuk Orvalkaas, vergezeld van... een Orval, natuurlijk.

Profiteer van de busrit naar huis (1u30) om met je gezin herinneringen op te halen aan de 3 dagen die je hebt doorgebracht in het hart van een van de mooiste valleien van Wallonië.

Je zult je deze prachtige momenten zeker nog lang herinneren... voor je volgende autovrije uitstap in Wallonië!

Andere activiteiten op het parcours

Praktisch

 • De V1 éVasion van TEC rijdt elke weekdag van 8/07 tot 27/08. 
 • Elke dag zijn er 4 vertrekken vanuit Bouillon en 4 vanuit Orval. 
 • Reis licht en vermijd zware tassen op je reis!
 • Zorg dat je op tijd bij de halte bent, want de volgende bus komt pas 2 uur later.
Tarieven en info

€ 3/traject – dagkaart: € 8

(gratis voor -6 jaar / Expressabonnement aan € 5 geldig gedurende 5 jaar voor 6 tot 11 jaar / jaarabonnement Express 65+ voor € 12/jaar voor 65+)

Koop je tickets via: APP TEC – eshop via TEC - aan boord van de bus.

Vind alle praktische informatie over de éVasion-lijnen (lijn, tijden, kaart...).

Een 100% autovrije route

Je kunt de 100% autovrije ervaring uitproberen door met de trein naar Florenville te reizen:

 • 2u40 vanuit Brussel-Noord via Libramont - vertrek om het uur
 • 1u40 vanuit Namen via Libramont - vertrek om het uur
 • 2u30 vanuit Luik via Namen en Libramont - vertrek om het uur

Meer info via Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen | NMBS

Toeristische info op je route

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden