Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

In Wallonië lopen prachtige tentoonstellingen. Ideaal voor een verrassende daguitstap of een gezellig weekendje weg naar een van onze Waalse steden. 

Namen | Tot en met 17 september 2023

Sinds 2022 is het Kasteel van Thozée in Mettet door de Federatie Wallonië-Brusse erkend als ondersteunende uitbater van het Félicien Ropsmuseum.

Om dit evenement te vieren, neemt de hedendaagse kunstenaar Peter Depelchin bezit van de twee locaties in de provincie Namen om er zijn Hommage à Pan voor te stellen.

Een unieke gelegenheid om een fantastisch universum te ontdekken, dicht bij dat van Rops.

Binche | Tot en met 24 september 2023

Het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum presenteert de tentoonstelling , een uitnodiging om de plaats van textiel in gemaskerde praktijken van hier en elders te verkennen.

Duik in de geschiedenis van textiel, in het hart van de fabricage en de rituelen over de hele wereld.

Een nieuwe invalshoek om internationale carnavalsrituelen te ontdekken.

Charleroi | Van 27 mei tot en met 24 september 2023

Het Fotografiemuseum in Charleroi belicht de veerkracht van mens en natuur met de fototentoonstelling Mémoires de rivières van Gaël Turine. Hij documenteert de gevolgen van de verschrikkelijke overstromingen die Wallonië in juli 2021 troffen.

Vanaf 3 juni lopen in het Fotografiemuseum nog 2 tentoonstellingen:

Sixmille laat de zwarte stad zien door de frisse, externe en intieme ogen van kunstenares Sarah Lowie. Met Garage Stills & Fringe Nature betreedt kunstenaar Jacquie Maria Wessels dan weer de wereld van traditionele reparatiegarages over de hele wereld.

Luik | Tot en met 1 oktober 2023

In de museumruimte van het station Luik-Guillemins staat je een kunsttentoonstelling te wachten: Extra-Muros, buiten de muren.

Het thema is haast niet te vatten: geen bepaalde periode, geen bekende mensen, geen specifiek onderwerp maar wel een onverwacht universeel en tijdloos onderwerp: MUREN.

Een thema dat aanspoort tot grote vrijheid in aanpak, een bron van inspiratie waar zowel ruimte voor emotie als reflectie is. Laat enige vorm van chronologie en biografie dus maar achterwege en omarm de diversiteit van de realiteit en de verbeelding van muren. 

Boussu | Tot en met 08 oktober 2023

De overzichtstentoonstelling Angel Vergara. In het moment, aangeboden door het MACS, schetst de evolutie van de artistieke praktijk van de schilder vanaf de eerste "geschilderde films" gemaakt op Super 8 film in de jaren 1980, tot videoapparatuur die het schilderij in wording registreert.

De tentoonstelling omvat ook werken van een groep visueel gehandicapte kinderen die zijn gemaakt tijdens workshops onder leiding van de kunstenaar, evenals een meer traditionele galerij met grote schilderijen.

Bergen | Van 24 juni tot en met 29 oktober 2023

In 2017 verzamelde GEO magazine de mooiste foto's van Thierry Suzan in het boek Beauté sauvera le monde. Voortbouwend op het succes van het boek biedt GEO nu een nieuwe manier om dit universele avontuur te beleven.

In het park van het Belfort van Bergen biedt de tentoonstelling een echte fotografische odyssee in de open lucht, om de wereld van vandaag te begrijpen en zich de wereld van morgen voor te stellen.

 Met zijn culturele activiteiten en zijn Unesco-werelderfgoed heeft Bergen geweldige ontdekkingen voor je in petto.

Stavelot | Tot en met 5 november 2023

De kunstenaar Beb-Deum, een Franse tekenaar, graficus en illustrator, viert zijn 40e verjaardag met een tentoonstelling in de Abdij van Stavelot.

Het eerste deel van de tentoonstelling, in de vorm van een kunstenaarsatelier, is gewijd aan het werk van Beb-Deum.

Vervolgens duik je in de nieuwe verbeelding van de kunstenaar, de kern van zijn project Mondiale TM, die vandaag zijn stijl bepaalt.

 Profiteer van je bezoek aan Stavelot om de bijzondere sfeer van de oude stenen vermengd met een rijke lokale folklore te ervaren.

Seneffe | Tot en met 12 november 2023

De kunstroute Hybride Werelden, resultaat van de verbeelding van Catherine Baas, verenigt de creaties en planten in het park van Seneffe om je een unieke ervaring te bieden.

Deze openluchttentoonstelling nodigt je uit om na te denken, te voelen en je te ontroeren in het uitzonderlijke kader van het Domein van het Kasteel van Seneffe, in Henegouwen.

Charleroi | Van 23 september 2023 tot en met 7 januari 2024

De in Doornik geboren Belgische kunstenares Laurence Dervaux neemt deze herfst het BPS22 over voor een meeslepende tentoonstelling over de schoonheid en kwetsbaarheid van het menselijke lichaam.

Het werk van de kunstenares suggereert lichaamsvloeistoffen, organen en botten door middel van een reeks tekens en vormen.

Een nieuwe betoverende en metaforische visie op het menselijk lichaam om te ontdekken in Charleroi..

Morlanwelz | Van 16 september 2023 tot en met 7 januari 2024

Dit najaar wijdt het Koninklijk Museum van Mariemont een tentoonstelling aan de antieke stad Mari in Syrië, in coproductie met het Musée du Louvre.

Aan de hand van archiefbeelden, documentaires en talrijke koperen, bakstenen, stenen en beschilderde schatten volg je de verkenningen van opgravers als Parrot, Dossin, Margueron en Butterlin.

Ontdek een menselijk en archeologisch avontuur van bijna 100 jaar in Morlanwelz.

Namen | Van 23 september 2023 tot en met 14 januari 2024

Dit najaar nodigt het KIKK je uit in het Pavillon van de Citadel in Namen voor een nieuwe editie van Capture, de tentoonstelling gewijd aan Belgische artistieke en digitale creatie.

Capture #2 presenteert recente projecten van kunstenaars die nieuwe technologieën gebruiken om de wereld op hun manier vast te leggen.

Dit is de tweede in een reeks evenementen die de diversiteit en creativiteit van de digitale kunsten in België in de kijker zetten.

Terhulpen | Van 7 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024

Deze herfst presenteert de Stichting Folon in Terhulpen Moments suspendus, een tentoonstelling van een honderdtal werken van Jacques Henri Lartigue, die beschouwd wordt als de fotograaf van het geluk in de twintigste eeuw.

De foto's van Lartigue zijn ontroerend door hun menselijkheid en intrinsieke vreugde, maar ze vormen ook de kern van een uitgebreid, proteïsch oeuvre.

Het evenement richt zich op de vriendschap tussen de Franse fotograaf en Folon.

Charleroi | Van 30 september 2023 tot en met 28 januari 2024

De tentoonstelling Erased neemt de muren van het Fotgrafiemuseum over met zo'n 80 zilverdrukken, video's, krantenknipsels en meer.

De auteur, Bertrand Meunier, heeft de transformaties in China van de afgelopen 20 jaar kunnen vastleggen door regelmatige bezoeken.

Een reis door tijd en ruimte die je deze herfst in Charleroi kunt ontdekken.

Luik | Van 7 oktober 2023 tot en met 28 januari 2024

Met meer dan honderd tekeningen in de Cité Miroir, schetsen, bevragen en vieren cartoonisten uit Europa en de hele wereld de belangrijkste thema's van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), die eind 2023 75 jaar bestaat.

Op een speelse, educatieve en geëngageerde manier laat de tentoonstelling Human Issues zien dat deze tekst uit 1948 een ideaal blijft dat hier en elders verwezenlijkt moet worden.

Durbuy | Van 10 september 2023 tot en met 5 februari 2024

De tentoonstelling La Voie du Silence richt zich dit najaar op het werk van André Sprumont, een kunstenaar uit Andenne.

Het eerste deel van de tentoonstelling toont 60 schilderijen in het Durbuy History & Art Museum. Een tweede tentoonstelling is gepland voor december.

In totaal zijn er 120 werken van 1960 tot nu zorgvuldig geselecteerd uit het atelier van de schilder en tekenaar voor dit dubbele evenement.

 Het kleinste stadje ter wereld zit boordevol charme en authenticiteit. Blijf na je bezoek aan de expo nog wat langer voor een romantisch verblijf in Durbuy.

Boussu | Van 1 oktober 2023 tot en met 11 februari 2024

Met de tentoonstelling Home Made onderzoekt het CID in Le Grand-Hornu de groeiende trend naar 'home-made' producten.

Een selectie van internationale ontwerpers en collectieve projecten wordt gecombineerd met een verzameling ervaringen, getuigenissen en objecten om de creativiteit in nieuwe werkomgevingen beter te begrijpen.

Een unieke ontmoeting met objectdesign, in de buurt van Bergen, in de provincie Henegouwen.

Louvain-la-Neuve | Van 1 oktober 2023 tot en met 11 februari 2024

Vanaf de Renaissance speelde het raster, als model voor het organiseren van ruimte, een fundamentele rol in de westerse kunst. Maar pas in de 20e eeuw werd het een volwaardige kunstvorm.

Met de tentoonstelling The Grid biedt het Musée L in Louvain-la-Neuve een analyse van het rastermotief in artistieke werken uit de periode 1960-1970.

Een niet te missen cultureel evenement in de universiteitsstad.

 Breid je plezier uit in Louvain-la-Neuve met een verblijf in deze nieuwe studentenstad die veel culturele bezienswaardigheden biedt.

Namen | Van 21 oktober 2023 tot en met 10 maart 2024

Op basis van de verschillende ateliers die Félicien Rops bewoonde, beschreef en vertegenwoordigde, stelt de tentoonstelling Aan het werk een dialoog voor tussen het materiële, het mediale en het imaginaire atelier.

In Namen belicht Félicien Ropsmuseum de wereld van de kunstenaarsateliers die zich door de eeuwen heen in België heeft ontwikkeld.

Een originele tentoonstelling om te ontdekken in het hart van de Waalse hoofdstad dit najaar.

Boussu | Van 12 november 2023 tot en met 17 maart 2024

Deze herfst verwelkomt het Museum voor Schone Kunsten in de buurt van Bergen Lionel Estève voor een tentoonstelling van zijn sculpturen gebaseerd op de seizoenen.

In contrast met de 2 grote zalen van het MACS stelt de Franse kunstenaar een parcours voor rond het droge en het vochtige, het warme en het koude, het lichte en het donkere.

Beleef een meeslepende installatie die speciaal voor deze locatie is ontworpen.

Boussu | Van 12 november 2023 tot en met 17 maart 2024

Voor zijn eerste uitnodiging voor een museum in België neemt de Duitse fotograaf Jochen Lempert 4 zalen over in het Museum voor Hedendaagse Kunsten.

Zijn delicate opnames van de natuur leveren een oeuvre op dat zowel uitnodigt tot contemplatie als tot lezen.

Een opmerkelijk fotografisch werk dat je deze herfst in de buurt van Bergen kunt ontdekken.

Luik | Van 21  oktober 2023 tot en met 6 april 2024

Deze herfst verwelkomt het Museum van La Boverie in Luik de Amerikaanse kunstenaar Bill Viola met Sculptor of Time, een tentoonstelling die het werk van deze ongeëvenaarde videokunstenaar viert.

De kunst van de New Yorker trekt honderdduizenden mensen naar elk evenement. Nu is het jouw beurt om de breedte van zijn meeslepende en krachtige werken te ontdekken, allemaal gedreven door een universeel humanisme.

Een niet te missen evenement in de Vurige Stede.

Bergen | Van 30 september 2023 tot en met 14 april 2024

Ter gelegenheid van de Biënnale voor Kunst en Cultuur van Bergen verkent de tentoonstelling Wool and Water - Wol en Water het geheugen, ontheemding en de kwetsbaarheid van levende wezens.

De schilderijen, tekeningen, objecten en installaties van Didier Maheu zijn voertuigen van gedachten, dragers van herinneringen, herinneringen aan wonden, iconen van verwachting, habitakels van de ziel.

Een cultureel evenement dat dit najaar plaatsvindt in het Mons Memorial Museum.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden