Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

 In Wallonië lopen prachtige tentoonstellingen. Ideaal voor een verrassende daguitstap of een gezellig weekendje weg naar een van onze Waalse steden. 

Luik | Tot 8 januari 2023

Europa Expo biedt je een spannende reis om de verschillende gezichten van Japan te ontdekken. Een land rijk aan cultuur, doordrenkt van voorouderlijke tradities, waarvan de echo's nog steeds weerklinken.

Van gastronomie tot religie, via Tokio, Godzilla en manga, duik in een meeslepende reis die de Japanse archipel in al zijn facetten doorkruist.

Grand-Hornu | Van 25 september tot en met 8 januari 2023

De tentoonstelling "Au charbon! Pour un design post-carbone" is de eerste tentoonstelling die "in het CID, op de site van de Grand-Hornu" wordt georganiseerd rond deze brandstof die een onomkeerbaar keerpunt in de industriële revolutie teweegbracht. 

De tentoonstelling is opgevat als een transdisciplinair gesprek waarin herinneringen aan het verleden worden vermengd met de dringende behoefte aan oplossingen. De verzamelde stukken geven een vernietigend oordeel, maar ook redenen tot hoop.

Bergen | Van 8 oktober tot en met 8 januari 2023

Het Museum voor Schone Kunsten van Bergen presenteert "The essence of things past and present", een uitzonderlijke tentoonstelling van het werk van Joan Miró, de beroemde Catalaanse schilder.

Reis door een ruime selectie van de werken van de kunstenaar: schilderijen, werken op papier en beeldhouwwerken, van zijn eerste werken in Catalonië in 1910 tot de primitieve invloed.

Bergen | Tot 8 januari 2023

De tentoonstelling "De reiziger en zijn schaduw" bezoeken, is je onderdompelen in de emblematische collecties van BAM waarbij je ze vanuit een ander oogpunt herontdekt.

Voor deze gelegenheid heeft het BAM, Museum voor Schone Kunsten van Bergen de vrij spel gegeven aan de creativiteit van de hedendaagse kunstenaar Xavier Noiret-Thomé om de emblematische collecties van de tweede helft van de 20e eeuw in de kijker te zetten. Een gelelegenheid om de persoonlijke werken van de kunstenaar in verband te brengen met werken van het museum.

 De stad Bergen, verkozen tot Europese Cultuurhoofdstad in 2015 telt tal van musea. Maak van de gelegenheid gebruik om de andere musea in de stad te bezoeken.

Terhulpen | Van 8 oktober tot en met 15 januari 2023

Een eerbetoon aan het ondeugende en ondeugende universum van "Jean-Jacques Sempé" in de "Stichting Folon".

Deze eerste grootschalige tentoonstelling in België presenteert 120 originele tekeningen met aquareltinten, van de eerste humoristische tekeningen in Moustique tot de creatie van Petit Nicolas, via de talrijke covers van de New Yorker.

Een onderdompeling in de heerlijk wrede, woest grappige en genadeloos poëtische wereld van de cartoonist.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Het Fotografiemuseum van Charleroi presenteert "AREA 51, NEVADA, USA", een film van Annabelle Amoros die de omgeving verkent van een hyperbeschermde militaire zone gelegen in de Nevada woestijn, USA.

De korte film dompelt je onder in een mysterieuze auditieve en visuele sfeer op de grens van een wereld apart die de heerlijke smaak heeft van het verbodene.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Joris Deglas biedt je een onderdompeling in het hart van immigrantenfamilies, via "Waiting for Saigon", te ontdekken in het "Fotografiemuseum van Charleroi".

De tentoonstelling presenteert een fotografisch werk over het collectieve geheugen, de overdracht en het verlies van cultureel erfgoed in het hart van de immigratie.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Ontdek "Mexico Solo", een tentoonstelling van Ivan Alechine die handelt over een land dat schommelt tussen geloof en moderniteit, in het "Fotografiemuseum van Charleroi".

Met 40 zwart-witfoto's werpt de kunstenaar zijn visuele blik, ver van de toeristische clichés, op een volk dat op zoek is naar zichzelf.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Duik in het mythische land Iran in het "Fotografiemuseum van Charleroi", met de tentoonstelling "Sébastien Cuvelier: Paradise City".

De fotograaf schept een dialoog tussen het Iran van voor de val van de Sjah, dat door zijn oom werd verkend, en het land van vandaag dat hij zelf heeft geobserveerd.

Charleroi | Van 24 september tot en met 22 januari 2023

Ontdek "Lisette Model", een van de belangrijkste figuren van de Amerikaanse fotografie via verschillende emblematische series tentoongesteld in "Fotografiemuseum van Charleroi".

Een collectie van 150 werken roept de belangrijkste punten van het werk van de kunstenaar op, zoals de Promenade des Anglais in Nice, de overstekende zwervers in Parijs en het voetwerk vastgelegd vanuit een ondergrondse metro-ingang in New York.

De tentoonstelling biedt een nieuwe en meest complete visie op het werk van de fotograaf dat ooit in België werd voorgesteld.

Luik | Van 21 oktober tot en met 26 februari 2023

In  "A La Boverie in Luik" brengt de tentoonstelling Rotschild’s vrouwelijke verzamelaars hulde aan de smaak en de persoonlijkheid van 9 uitzonderlijke vrouwen uit deze legendarische familie.

Een selectie van meer dan 350 werken neemt je mee op een ontdekkingsreis langs grote kunstenaars en collecties voorwerpen, porselein en juwelen die toebehoorden aan bepaalde vrouwen van de Franse familietak. 

 

Namen | Van 22 oktober tot en met 5 maart 2023

Met deze tentoonstelling nodigt het "Félicien Ropsmuseum in Namen" je uit om "Charles Doudelet" te herontdekken, een kunstenaar die volop betrokken was bij de wereld van de Belgische en internationale symbolistische kunst.

Schilderijen, tekeningen, illustraties van poëzie, prenten en theaterdecors getuigen van het hele "fin de siècle" universum dat hij deelde met Maurice Maeterlinck.

Durbuy | Tot 5 maart 2023

De tentoonstelling "Art All Inclusive" belicht het thema handicap en toegankelijkheid door middel van kunst. Naast bewustmaking en aandacht voor kunstenaars met een handicap, nodigt de tentoonstelling ons uit om de wereld op een andere manier te bekijken dankzij geëngageerde werken en meeslepende ervaringen.

De keuze van de locatie, het Durbuy History & Art Museum, stelt ons ook in staat de toegankelijkheid van openbare ruimtes en culturele podia in vraag te stellen. Een belangrijke tentoonstelling, om ons bewust te worden van onze overeenkomsten in plaats van onze verschillen.

 Maak gebruik van je bezoek aan de stad om de musts van Durbuy te ontdekken.

La Louvière | Tot en met 12 maart 2023

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Belgische schilder en beeldhouwer Pol Bury organiseert de stad La Louvière een ludiek en participatief evenement dat op verschillende plaatsen in de stad en verspreid over verschillende periodes zal plaatsvinden.

Het evenement "Pol Bury - 100 jaar" heeft tot doel je kennis te laten maken met de proteïsche kunstenaar en de man achter de naam Pol Bury.

Grand-Hornu | Van 23 oktober tot en met 19 maart 2023

De tentoonstelling "Stoffen van het hart en hun gebruik " nodigt ons uit een blik te werpen op de wereld en de mannen en vrouwen die haar bewonen, op de dwaasheden en verzinsels die hier en daar door het verstand, het geheugen en het hart worden verspreid. Te ontdekken in het MACS op de site van Le Grand-Hornu.

Een dozijn hoofdstukken gaan over eenvoudige dingen in het leven, zoals de geboorte van de wereld, eenzaamheid, huizen... Elk onderwerp wordt vrij gepresenteerd om je uit te nodigen je eigen blik te werpen, waarbij een beroep wordt gedaan op je geheugen en je verbeelding.

Stavelot | Tot en met 26 maart 2023

Joel Sartore, fotograaf voor National Geographic, heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het fotograferen van diersoorten om een wereldwijde inventaris van de biodiversiteit op te stellen. Deze tentoonstelling, "National Geographic. Photo Ark", vormt het hoogtepunt van dit jarenlange werk en is te zien in de Abdij van Stavelot.

Dit project presenteert niet alleen foto's van uitzonderlijke schoonheid, maar maakt ook deel uit van een ruimer programma om bij te dragen tot de bescherming en instandhouding van de wilde flora en fauna en de bewustwording van dit belangrijke vraagstuk te vergroten.

Een ongelooflijk mooie tentoonstelling die ons bewust maakt, vragen stelt en aanzet tot actie.

Louvain-la-Neuve | Van 25 november 2022 tot en met 26 maart 2023

Het Musée L biedt ons een kans om ons te verdiepen in het grote onderwerp van de plaats van onze huidige beschavingen, verscheurd tussen een bevroren verleden en een toekomst die nog moet worden verbeeld. 

De tentoonstelling "Fossielen en Fictie" toont een selectie fossielen als getuigen van het verleden waarvan we nog veel moeten leren. Ook de toekomst wordt niet vergeten, want we ontdekken originele creaties die alternatieve menselijke en niet-menselijke evoluties voorstellen. Een niet te missen tentoonstelling.

 Creatief, multicultureel, dynamisch… De stad Ottignies-Louvain-la-Neuve heeft je veel te bieden. Wat dacht je ervan om een vervolg te breien aan je bezoek?

Morlanwelz | Van 24 september tot en met 16 april 2023

Het Koninklijk Museum van Mariemont biedt een overzicht van de Egyptische fascinatie in het Westen, van de oudheid tot nu. De tentoonstelling "Egypte. Eeuwige Passie" handelt over een van de meest opvallende symbolen van het oude Egypte: de doodskist en een veelheid van mensen die aanwezig waren bij het scheppingsproces en tijdens het leven van het object.

Bovendien wordt in 2022 de tweehonderdste verjaardag gevierd van de ontcijfering van de hiërogliefen door Jean-François Champollion, alsook de honderdste verjaardag van de ontdekking van de graftombe van farao Toetanchamon.

Bergen | Tot en met 21 mei 2023

Om de band tussen Bergen en Afrika te begrijpen, kun je de tentoonstelling "Dekoloniale identiteiten. Van Afrika tot Bergen" in het Mons Memorial Museum bezoeken.

In samenwerking met de kunstenaar Pitcho Womba Konga, nodigt deze tentoonstelling je uit om het koloniale vraagstuk en zijn huidige problematiek in vraag te stellen.

De tentoonstelling verkent de geschiedenis van de Belgische kolonisatie in Kongo, Rwanda en Burundi, aan de hand van een veertigtal getuigenissen die gedurende een jaar in de streek van Montserrat werden verzameld. Het biedt je nieuwe sleutels tot het begrijpen van de koloniale voorstellingen die in de openbare ruimte aanwezig zijn.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2022

Downloaden