Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Als Culturele Hoofdstad van Europa in 2015 heeft  Bergen (Mons) vele musea die zich richten op huidige en vroegere kunstcreaties, wetenschap en geschiedenis. De stad kenmerkt zich zowel door haar wortels in het verleden als door haar moderniteit.

Bergen en omgeving hebben echter nog heel wat meer te bieden. Wist je dat schilder Van Gogh er zijn kunstenaarsbestaan begon? 

Cultuurstad Bergen

Het architecturale erfgoed en de oude straatjes geven haar de charme van historische steden. Een erfgoed om te bezoeken, met name: het belfort, geklasseerd door de Unesco, de collegiale Sint-Waltrudiskerk, de Grand'Place, de Jardin du Mayeur, het kasteel van Havré.

De alomtegenwoordige plaatselijke folklore, met de onvermijdelijke Doudou, getuigt van de gehechtheid van de Bergenaars.

De stad is ook een dynamische stad met legio mogelijkheden om feest te vieren...

Unesco-fietsroute van Bergen naar Binche

Deze 39 km lange fietstocht van Bergen naar Binche staat garant voor mooie ontdekkingen: het Centrumkanaal, de mijnwerkersstad van het Bois-du-Luc en tot slot de stad van de Gilles!

Na het verlaten van de charmante stad Bergen rijd je door landbouwdorpen met typische boerderijen. Bij het naderen van Spiennes passeer je aan je rechterkant de neolithische vuursteenmijnen met een boeiend interpretatiecentrum.

Verderop ligt de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien, een aangrijpende plek vol herinneringen aan de bloedige Eerste Wereldoorlog. Tijdens de afdaling naar Havré verandert het landschap. In de verte - aan de horizon - verschijnt het Centrumkanaal.

In Thieu bereik je het historische Centrumkanaal met zijn honderd jaar oude bootliften. Tijdens dit traject fiets je langs draaibruggen en ophaalbruggen, stuk voor stuk industriële kunstwerken.

De reis door de geschiedenis gaat verder naar de mijnstad Bois-du-Luc. Hele generaties arbeiders leefden hier in totale afzondering: je werd er geboren en je stierf er.

Een paar kilometer verderop wordt de sfeer feestelijker. Je komt aan in Binche, de middeleeuwse stad van de Gilles.

SPARKOH! - op 6 km

Op zoek naar een origineel uitje met de kinderen? Het wetenschapsmuseum SPARKOH! biedt 12.000 m² aan indoor activiteiten en 6.000 m² aan outdoor activiteiten.

Het is een originele plek waar jullie spelenderwijs meer ontdekken over wetenschap en technologie.

Geniet van verrassende fysieke en zintuiglijke ervaringen, interactieve ruimtes, leuke animaties, themafilms en grappige uitdagingen.

Grand Hornu - op 15 km

Le Grand-Hornu, een oud mijncomplex dat representatief is voor de Industriële Revolutie, is gebouwd in een neoklassieke stijl en omvat werkplaatsen, kantoren, een arbeiderswijk en een directeurswoning. 

Wanneer de oude steenkoolmijn die Unesco-werelderfgoed is, een centrum voor innovatie en design wordt, krijg je het CID, centrum voor innovatie en design, dat hedendaags design in de schijnwerpers zet.

Naast een vaste collectie kan je er ook tijdelijke tentoonstellingen bezoeken.

 

 

Kasteel van Beloeil - op 23 km

Te midden van een 25 hectare grote Engelse en Franse tuinen, dobbert het kasteel van Belœil in de slotgracht. Deze ode aan het classicisme was het hoofdkwartier van de prinsen de Ligne, een adellijk geslacht uit Henegouwen. Zij bewonen het kasteel sinds de 14e eeuw, meer zelfs, tot op vandaag woont er een nazaat van de de Lignes.

Toch kan je er een blik werpen achter de kasteelmuren. Pronkstuk is de bibliotheek met zijn 20.000 boeken en manuscripten en het luxueus hemelbed met houtsnijwerk in de kamer van Amblise. Een treintje voert je door de rozenperken, de minnebeek, het spiegelbekken, Neptunusbeeld en de tempel van Pomone.

Combineer waterlopen, musea en platteland tijdens een aangename wandeling van 19 km rond het Kasteel.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden