Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Hoei, halverwege Namen en Luik, is een duizend jaar oude Maasstad met een opmerkelijk architecturaal erfgoed. De inwoners van Hoei wandelen graag door de historische wijk Oud Hoei, waar de tijd lijkt te zijn blijven stilstaan. Bewonder de Grote Markt in het midden waarvan "Li bassinia", een monumentale fontein, staat. Erfgoedliefhebbers kunnen hun bezoek uitbreiden met de Place Verte, de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk en haar schat, en het Gemeentelijk Museum. 

Hoei en omgeving hebben echter nog heel wat meer te bieden en je hoeft er niet eens ver voor te rijden.

Fort en memoriaal

Hoei herbergt een ontroerende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: het fort met het museum van het Verzet en de concentratiekampen.

Het Fort werd gebouwd tussen 1818 en 1823 op de site van het oude kasteel, de "Tchestia" dat vernield werd in 1717. Het enige overblijfsel is de put van 90 m diep die in de 16e eeuw werd gegraven.

Van mei 1940 tot 5 september 1944 vormden de Duitsers het Fort om tot gevangenkamp. Er werden meer dan 7000 gevangenen met diverse nationaliteiten opgesloten.

Het museumgedeelte belicht de leefomstandigheden van de gevangenen in het fort, het dagelijks leven tijdens de bezetting.

Ruïnes van het Kasteel van Moha - op 8 km

Op een rots aan de rand van het dorp zie je de vestigingswerken van het feodale kasteel van Moha.

Het kasteel werd gebouwd in de 7e eeuw en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een fort. Maar in 1376 werd het fort bestormd, ingenomen en ontmanteld door de inwoners van Hoei.

Sindsdien kan het publiek bekijken wat er nog overblijft van de ruïnes van het fort. Funderingen, torens, kelders en trappen zijn zorgvuldig bewaard gebleven zodat je getuige kan zijn van een heftig verleden.

Het park van het kasteel van Jehay - op 12 km

Het kasteel van Jehay omringd door grachten is een zeldzaam voorbeeld van de Maasrenaissance uit het midden van de 16e eeuw en een uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Het kasteel wordt momenteel gerestaureerd en de binnenruimtes zijn voor onbepaalde tijd niet meer toegankelijk. Je kunt deze grootschalige bouwplaats volgen dankzij een VR-bril.

Het park van het kasteel Jehay is meerdere hectaren groot en bestaat uit siertuinen, bossen en de moestuin. In de tuinen staan talloze inheemse en exotische en fruitbomen. Ongeveer vijftien bomen zijn geklasseerd: zij krijgen extra zorg om ze te behouden en te beschermen.

De eeuwenoude beukenhagen en de dreven met oude kastanjebomen geven de tuinen een prachtige structuur. Al wandelend over de paden in het park kom je bij een oude ijskelder uit de 19e eeuw. Hierin werd het natuurijs bewaard dat in de winter uit de kasteelgracht werd gehaald.

Kasteel van Modave - op 13 km

Bewonder het prachtige panorama over de Condroz vanaf het Kasteel van Modave dat is geklasseerd als belangrijk erfgoed in Wallonië.

Van het middeleeuwse kasteel zijn alleen de donjon en enkele architectonische elementen uit die tijd overgebleven. Na de gedeeltelijke vernietiging in het midden van de 17e eeuw werd het kasteel gerestaureerd en omgevormd tot een elegant plezierverblijf. 

Het Franse park en de tuinen werden in de 19e eeuw heraangelegd en zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed Parken en tuinen uit Wallonië. De tuinen zijn gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het kasteel. De rozenperken zijn werkelijk prachtig.

Rond het kasteel kan je ook een prachtige wandeling maken van 8 km in de Condroz.

 

Stad Luik - op 33 km

Luik is ongetwijfeld de stad in Wallonië met het meest zuidelijke temperament. De Luikenaars zijn hartelijk. Ze feesten graag tot het einde van de nacht. Daarom staat de stad bekend als de "Vurige Stede".

Midden in een metamorfose verrast Luik met zijn heterogene architectuur en erfgoed. De historische Place Saint-Lambert, het Prinsbisschoppelijk Paleis en de Koninklijke Opera van Wallonië staan naast het hypermoderne Station van Luik-Guillemins.

Het werk van de Spaanse architect Santiago Calatrava wordt sindsde herfst van 2022 in kleur gehuld dankzij kunstenaar Daniel Buren. 

Met zijn architecturale (448 beschermde gebouwen) en culturele (20 musea) pareltjes zal de stad je betoveren!

Luik nodigt je ook uit om zijn groene ruimtes te ontdekken met onder andere de hellingen van de Citadel.

De Vurige Stede is ook een zeer trendy stad met de wijk Carré, overdag commercieel en 's avonds feestelijk dankzij de vele cafés en ondergrondse gelegenheden. Luik is een stad van contrasten.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden