Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Begin je reis in de charmante stad Hoei, halverwege Namen en Luik, waar eeuwenoude straten en monumenten je uitnodigen voor een boeiende stadswandeling. Wandel langs de pittoreske kasseien en ontdek de prachtige collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk en haar schat, een meesterwerk van gotische architectuur dat dateert van de 15e eeuw. Voor een panoramisch uitzicht op Hoei en de omgeving neem je de kabelbaan. Geniet van adembenemende vergezichten terwijl je over de stad zweeft, een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Fort en memoriaal

Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het imposante Fort van Hoei, een indrukwekkend verdedigingswerk dat uitkijkt over de stad en de Maas.

Hoei herbergt een ontroerende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: het fort met het museum van het Verzet en de concentratiekampen.

Het Fort werd gebouwd tussen 1818 en 1823 op de site van het oude kasteel, de "Tchestia" dat vernield werd in 1717. Het enige overblijfsel is de put van 90 m diep die in de 16e eeuw werd gegraven.

Van mei 1940 tot 5 september 1944 vormden de Duitsers het Fort om tot gevangenkamp. Er werden meer dan 7000 gevangenen met diverse nationaliteiten opgesloten.

Het museumgedeelte belicht de leefomstandigheden van de gevangenen in het fort, het dagelijks leven tijdens de bezetting.

Culinaire verwennerij en wijnproeverij bij Clos des Prebendiers

Een bezoek aan de wijngaard Clos des Prebendiers, gelegen in het hart van Hoei zelf mag niet ontbreken.

Ontdek de geheimen van de lokale wijnproductie tijdens een rondleiding door een van de 2 oudste wijngaard van de stad.

Laat je verleiden door de heerlijke wijnen en geniet van een proeverij te midden van de prachtige wijngaarden.

Ruïnes van het Kasteel van Moha, waar het verleden tot de verbeelding spreekt

8 km verderop in Wanze zie je op een rots aan de rand van het dorp de overblijfselen van het feodale kasteel van Moha.

Het kasteel werd gebouwd in de 7e eeuw en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een fort. Maar in 1376 werd het fort bestormd, ingenomen en ontmanteld door de inwoners van Hoei.

Sindsdien kan het publiek bekijken wat er nog overblijft van de ruïnes van het fort. Funderingen, torens, kelders en trappen zijn zorgvuldig bewaard gebleven zodat je getuige kan zijn van een heftig verleden.

Het park van het kasteel van Jehay

Het door grachten omringde kasteel van Jehay ligt op 12 km van Hoei en is een zeldzaam voorbeeld van de Maasrenaissance uit het midden van de 16e eeuw en een uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Het kasteel wordt momenteel gerestaureerd en de binnenruimtes zijn voor onbepaalde tijd niet meer toegankelijk. Je kunt deze grootschalige bouwplaats volgen dankzij een VR-bril.

Het park van het kasteel Jehay is meerdere hectaren groot en bestaat uit siertuinen, bossen en de moestuin. In de tuinen staan talloze inheemse en exotische en fruitbomen. Ongeveer vijftien bomen zijn geklasseerd: zij krijgen extra zorg om ze te behouden en te beschermen.

De eeuwenoude beukenhagen en de dreven met oude kastanjebomen geven de tuinen een prachtige structuur. Al wandelend over de paden in het park kom je bij een oude ijskelder uit de 19e eeuw. Hierin werd het natuurijs bewaard dat in de winter uit de kasteelgracht werd gehaald.

Kasteel van Modave, de pracht van het verleden

Op 13 km van Hoei bewonder je het prachtige panorama over de Condroz vanaf het Kasteel van Modave dat is geklasseerd als belangrijk erfgoed in Wallonië.

Van het middeleeuwse kasteel zijn alleen de donjon en enkele architectonische elementen uit die tijd overgebleven. Na de gedeeltelijke vernietiging in het midden van de 17e eeuw werd het kasteel gerestaureerd en omgevormd tot een elegant plezierverblijf. 

Het Franse park en de tuinen werden in de 19e eeuw heraangelegd en zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed Parken en tuinen uit Wallonië. De tuinen zijn gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het kasteel. De rozenperken zijn werkelijk prachtig.

Rond het kasteel kan je ook een prachtige wandeling maken van 8 km in de Condroz.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden