Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Venntrilogie is dé wandelroute voor 2024. Op de Fiets en Wandelbeurs is de Venntrilogie uitgeroepen tot ‘Wandelroute van het Jaar’. We vertellen je graag wat deze route zo bijzonder maakt. Al eerder ontving de route het label 'Leading Quality Trails - Best of Europe' van de Europese Wandelsportvereniging (EWV). De wandelroute werd geopend in augustus 2023.

In Oost-België verbindt de Venntrilogie de mooiste landschappen aan elkaar. Startpunt is het Drielandenpunt op de grens met Nederland en Duitsland. Het eindpunt is het dorp Bütgenbach. De volledige route heeft een afstand van 109 kilometer die is opgedeeld in zes wandeletappes. De route loopt via paden die reizigers en handelaren al eeuwenlang gebruikten. Leuk detail is dat in dit gedeelte van België ook Duits wordt gesproken. Zo kan je bijvoorbeeld aan het ontbijt Frans horen terwijl je even later op een terras je kopje koffie in het Duits bestelt. Hoewel het Nederlands ook vaak wordt gesproken.

Afwisselende landschappen

Wie de etappes bewandelt, ziet het landschap veranderen. De naam Venntrilogie verwijst naar de drie verschillende landschappen van de route. De eerste twee etappes loop je door velden, weiden en het Herzogenwald tot aan Eupen. Je wandelt door pottenbakkersdorp Raeren.

De derde en vierde etappe gaan van Eupen naar Malmedy, over de plateaus van de Hoge Venen waar je naaldbossen en mystieke vlaktes via onder andere vlonderpaden bewandelt. Ook kom je langs het hoogste punt van België, Signal de Botrange. Door de hoge ligging van het gebied wandel je over veengronden, door heidevelden en bossen. Onderweg kom je beekjes en stroompjes tegen. De Hoge Venen zijn het oudste natuurreservaat van België.  

Etappes vijf en zes brengen je via avontuurlijke paden en spectaculaire uitzichten naar het eindpunt in Bütgenbach. Bij deze trajecten ervaar je de Belgische Ardennen met heuvelachtig landschap en water. Zo wandel je langs de stromende Warche en langs het Meer van Robertville. 

Overnachten en voorzieningen

Langs de wandelroute of in de nabijheid ervan zijn overnachtingsmogelijkheden. Onder andere hotels, B&B’s, vakantiehuizen en campings. 

Op de website van de Oostkantons staan deze partners vermeld. De meeste partners zoals hotels en B&B’s bieden de volgende services aan:

 • Een plek om wandelschoenen en kleding te drogen
 • Officiële Venntrilogie documentatie
 • Bieden de mogelijkheid een lunchpakket te bestellen

Planner

Op de website van de Oostkantons kan je via een planner jouw eigen route voor de Venntrilogie samenstellen. Aan de hand van een paar vragen geeft de planner je vervolgens een route op maat met alle handige informatie zoals afstanden, ov-mogelijkheden en overnachtingslocaties: Plan-my-Venntrilogie.

 

Venntrilogie wandelen met je hond

De Venntrilogie met je hond wandelen is mogelijk. Je viervoeter is aangelijnd welkom. Alleen voor het natuurreservaat Hoge Venen is er een uitzondering tussen Grand Bongard naar Botrange. Ter plaatse wordt een alternatieve route gegeven.

 

Verder lezen

Wil je meer weten over de Venntrilogie en wat de ervaringen zijn, klik dan op de volgende links:

Praktisch

 • Start- en eindpunt zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer
 • Wandeling is te downloaden. Er is een boekje gratis beschikbaar via de toeristenbureaus ter plaatse. Ook staat de route op de app van Komoot en via de app van de Oostkantons waar je actuele informatie vindt

 • Langs de route zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Deze partneraccommodaties zijn afgestemd op behoeften van de wandelaar, informatie via de Oostkantons.  
 • De route is volledig bewegwijzerd in de twee richtingen
 • De bewegwijzering geeft ook informatie over afstand en bezienswaardigheden onderweg
 • Aan het begin en einde van elke etappe staat een infoportaal
 • Als je met de auto komt kan je het beste parkeren in Eupen. Vanaf Eupen neem je bus 396 naar Gemmenich Frontière. Vervolgens is het 1,5 kilometer lopen naar het startpunt (deze route wordt met borden aangegeven).
 • Download vooraf de gehele route zodat je deze ook onderweg offline beschikbaar hebt
 • Neem wat contant geld mee
 
 
 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden