Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

De gevallen bladeren vormen een kleurrijk tapijt en we hebben onze wollen truien weer uit de kast gehaald: geen twijfel mogelijk, het is herfst. Wij hebben een selectie gemaakt van gezellige herfstactiviteiten.

Luisteren naar het burlen van het hert

© Domaine des Grottes de Han

Een luide en wilde schreeuw galmt door het bos... Deze keelklank en krachtig geluid is het burlen van het hert. Elk jaar, in de herfst, probeert de koning van het woud indruk te maken op andere mannetjes om zo de hinden in de buurt te verleiden. Als je de kans wilt hebben om naar dit majestueuze dier te luisteren, zijn er verschillende mogelijkheden:

Luisteren naar het burlen van het hert zonder gids
 
Het is ook mogelijk om alleen op avontuur te gaan en dit majestueuze schouwspel mee te maken! De beste tijd om deze typische roep te horen is van half september tot half oktober (controleer ook de jachtschema's). Gunstig in de ochtend (heel vroeg) en de avond om de beste kans te maken (en koude nachten met volle maan!)
 
Waar naartoe?
 • in het grote woud van Saint-Hubert werden uitkijkplaatsen ingericht om de natuur in alle veiligheid te observeren. 
 • tussen Libramont en Libin (N40)
 • aan de rand van het Domaine des Amerois tussen Florenville en Bouillon
 • in het woud van Anlier
 • in Ban d’Alle tussen Corbion en Sugny
   
Enkele aanbevelingen
 
Er worden vaak speciale borden neergezet, volg de pijlen! Doe je best om de herten niet te storen, kom niet te dichtbij. Wees discreet: loop langzaam en stil, draag donkere kleuren en vermijd zaklantaarns. Herten hebben een sterk ontwikkelde reukzin en gehoor. Vermijd daarom alle ongewone geluiden (autodeuren, rinkelende telefoons, enz.). Pas ook op voor sterke geuren zoals parfum en tabak.
 

Paddenstoelen plukken

© La Lorraine Gaumaise - M. Laurent

Het is paddenstoelenseizoen! Onze smaakpapillen zijn verrukt, maar wees voorzichtig voordat je iets in je omelet doet. Het beste is om te gaan wandelen met een deskundige mycoloog. In Wallonië worden veel paddenstoelenwandelingen georganiseerd:

Een bosbad nemen

© FTLB - P. Willems

 • Dompel jezelf onder in het bos in Tenneville en geef je zintuigen en je geest vrij spel. Deze praktijk afkomstig uit Japan is de ideale manier om te herbronnen.
 • In de Ardennen organiseert Ecosophia ook Shinrin Yoku bosbaden.
 • Volg in Villers-la-Ville een initiatie sylvotherapie bij een ervaren lesgeefster.

Genieten van een all-inverblijf

Chambres d'Hôtes Les Trappeurs en Automne

Gelieve marketingcookies te aanvaarden om deze video te bekijken.

Of je nu liever onder de sterrenhemel slaapt of op zoek bent naar een comfortabel verblijf, er is voor elk wat wils:

 • Les Trappeurs: een gîte in het hart van de Ardennen met een warme inrichting, ideaal om te genieten van het bos en te mijmeren over de prachtige herfstkleuren die de natuur ons biedt!
 • De Quartier latin organiseert themaverblijven rond het burlen van het hert of het plukken van paddenstoelen. 
 • Het Domaine du Château de Freux nodigt je uit voor een avondwandeling om te luistere naar het burlen van het hert, gevolgd door een overnachting in een Sphair
 • Wil je nog dichter bij de natuur zijn, kies dan voor een nacht op de camping Europacamp, de ideale plek om te luisteren naar de Koning van het woud.

We hopen dat deze ideeën je geïnspireerd hebben om naar buiten te gaan en te genieten van een kleurrijke herfst!

 Tips voor wandelaars

Laten we zorg dragen van het bos...

Tijdens boswandelingen of wandelingen in de volle natuur, nodigen wij je uit om een milieuvriendelijke houding aan te nemen

 Beperkingen met betrekking tot jachtperioden in Wallonië

Het jachtseizoen in Wallonië loopt van september tot december, met korte aanvullende periodes gedurende de rest van het jaar. Op sommige soorten, zoals everzwijnen, kan het hele jaar door worden gejaagd.

Om veiligheidsredenen kan het lopen in het bos of de bossen verboden of beperkt zijn tijdens de periodes van druk-, sluip- en drijfjacht. Er worden verbods- en informatieborden geplaatst bij de uitgangen van de boswegen of openbare voetpaden die de betrokken gebieden doorkruisen. In dit geval zal je twee soorten borden op je route zien:

 • De rode affiches kondigen aan dat er een jacht aan de gang is: wandelen verboden.
 • De gele affiches kondigen de jachtperiodes gedurende het hele jaar aan. Verkeer is mogelijk, waakzaamheid is geboden.

Aarzel niet om contact op te nemen met het Huis voor Toerisme dat het dichtst bij jebestemming is gelegen om specifieke informatie over de regio te verkrijgen.

 

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden