Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Lekker eten verwarmt het hart. Kies dus voor de smaak, de verscheidenheid, de originaliteit en de uitmuntendheid van de Waalse producten. Smaak, variatie, originaliteit en uitmuntendheid. Aan tafel, en snel!

Neem deel aan een door onze producenten georganiseerd bezoek en neem een kijkje in hun verkooppunt. Woon je in Brussel of ben je op bezoek in de Belgische hoofdstad? Maak van de gelegenheid gebruik om lekkernijen te kopen in de Boutique de Wallonie, vlak bij de Grote Markt! We hebben voor jou ook  enkele receptideeën verzameld om te bereiden.

 

Lekker eten van thuis

Escargots, een Waalse specialiteit om volop van te genieten!

Wist je dat? Deze kleine vlezige gastropode is zeer rijk aan oligo-elementen en is helemaal niet vet. Des te meer reden om het te proberen als je het nog nooit hebt geproefd! Escargots kunnen gegeten worden met peterselieboter, in een stoofpotje, in fricassee, in bladerdeeg... Je vindt ze bij:

Een kleine eend op de rand van... je bord

Magret, confit, rillette, ravioli, pens, paté en natuurlijk foie gras... De eend is verkrijgbaar in verschillende specialiteiten, de ene nog lekkerder dan de andere. In Wallonië werken er veel producenten mee. In het bijzonder:

Wat hebben we nog meer in de vleesafdeling?

Struisvogelvlees, wild en lekkere vleeswaren voor bij je raclettes, bijvoorbeeld... Kies uit enkele uitzonderlijke Waalse producenten!

Vis in december!

Wallonië, met zijn vele beken en rivieren, biedt een overvloed aan heerlijke vis, waaronder forel, een essentieel onderdeel van het Waalse Gewest. En wat is er beter dan door echte liefhebbers te worden geadviseerd om het ideale stuk te kiezen?

Mosterd, saffraan of... saffraanmosterd?

© Safran de Cotchia - Léonard Eric

Sommige Waalse producenten hebben zich gespecialiseerd in specerijen, sauzen en specerijen - waaronder saffraan, dat bekend staat als het rode goud. De perfecte manier om je gerechten te kruiden!

 • Safran de Cotchia (Wasseiges): stampers, gouden gelei, gekonfijte uien, saffraanmosterd en -mayonaise, azijnen, likeuren, waarvan er een wordt bereid met mout van de distilleerderij The Owl. In het verkooppunt of via de e-shop
 • Safran de Patr'ann (Profondeville): stampers, derivaten, geschenkdozen
 • Safranloy (Libin): stampers, jam, marmelade, gelei, biologische kruidenmixen voor sauzen
 • L'Histoire d'Anthony (Thorembais-Saint-Trond) die ook een e-shop heeft
 • Moutarderie Bister (Achêne): mosterd in de vorm van een granaatappel, mayonaise, olie, kleine uitjes en augurken voor je raclette
 • Conserverie et moutarderie d'Eynatten (Oostelijke steden): koude of warme sauzen voor bij de maaltijd

Kaas, als hoofdgerecht of aan het eind van de maaltijd

© Studio Wauters

Wallonië hoeft niet onder te doen voor Frankrijk als het op kaas aankomt. Het goede gras van onze streken geeft de melk een uitzonderlijke smaak, waardoor het mogelijk is om kazen te produceren die even gevarieerd als lekker zijn!

Net zo lekker als brood... Waals!

©  Christian Jung

Geen brood zonder meel, geen meel zonder molenaar, geen molenaar zonder molen! Ontdek alle knowhow van de:

 • Moulin de Vencimont: authentieke plaats prachtig gerestaureerd met zijn waterraderen, maalderij en uitstekende bakkerij
 • Moulin de Hollange: productie van natuurlijk spelt- en tarwemeel, een van de laatste nog actieve hydraulische molens in de provincie Luxemburg

Heerlijke chocolade

Chocolade, dat intense genot dat synoniem is met welzijn, warmte en zoetheid, is het onmisbare ingrediënt van je festiviteiten. En weet je wat? Wallonië telt tal van gerenommeerde chocolademakers, die altijd klaar staan om je te verrassen met hun creaties!

Chocolatiers die de voorbije jaren bekroond werden door de gastronomische gids Gault & Millau

 • 2022 : Pierre Plas en zijn koffers, truffels, geglaceerde marrons en speciale collecties voor Kerstmis in Bastogne - verkooppunt.
 • 2021: Benoît Nihant en zijn Haute Couture collecties in Awans - e-shop
 • 2020: Ariqua Denis, een jonge, ambitieuze en gepassioneerde chocolatier in Andenne - e-shop
 • 2019: Sigoji in Ciney en Rochefort, gecreëerd door Euphrasie Mbamba, die de kwaliteit van goede cacao bestendigt - e-shop

Andere experts van de boon:

En de lijst van onze gerenommeerde chocolademakers is nog lang! Ze zouden allemaal hun plaats in deze selectie verdiend hebben. Kiezen is opgeven ;-) Talrijke andere adressen van Waalse kwaliteitsproducenten zijn te vinden op de  website van de APAQ-W, op de website Trinquons local of op de website Je cuisine local.

En wat drink je hierbij?

Un toast avec une des bières servies dans le café Au Beffroi à Thuin

Wij houden van Waalse bieren! En jij?

Heel wat brouwerijen kerst- of seizoensspecialiteiten aan. Er liggen mooie ontdekkingen in het verschiet... Waalse bieren, wat nog meer ?
Champagne et festivités en Wallonie

Voeg een vleugje Wallonië toe aan je feesten!

​​​​​​​Op zoek naar drankideeën voor bij het aperitief of de feestmaaltijd? Of wil je gewoon lokaal kopen en toch zeker zijn van originele producten van onberispelijke kwaliteit? Hop, hop! Hier zijn enkele suggesties voor bieren, wijnen en sterkedranken die je feestjes zullen opvrolijken!

Misschien houd je ook van onze gastronomische kaarten

Talrijke verkoopspunten (wijnen, gedistilleerde dranken, bieren en andere producten) staan vermeld op onze 3 gastronomische kaarten.

40 smulbezoeken in Wallonië

In Wallonië zeggen ze “C’est bon, c’est wallon”, en terecht. Wallonië onderscheidt zich door de diversiteit, de kwaliteit, maar ook door de kenmerkende eigenschappen en de verwerking van zijn producten.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden