Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

  • Attracties
  • Monument
  • Bouwkundig erfgoed

De cybernetische toren werd in 1997 geklasseerd als monument. In 2009 kwam hij op de lijst van uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Deze erkenning verdiende de toren vanwege zijn zeldzaamheid. Het 52 meter hoge abstracte werk evolueert en beweegt dankzij motoren die ingeschakeld worden door een elektronisch brein.

De cybernetische toren is een kunstwerk dat in 1961 bedacht en gebouwd werd door de Frans-Hongaarse kunstenaar Nicolas Schöffer. Er bevinden zich slechts 5 monumentale werken van deze kunstenaar in Europa. Luik is pionier in dit soort bijzondere kunst en gaf dit uitzonderlijke erfgoed in 2016 een nieuw leven door een grondige renovatie.

Een toren die soms tot leven komt 

De vader van de cybernetische kunst heeft zijn meest monumentale werk met een erg gesofisticeerde werking bedacht en gebouwd in Luik. Het 52 meter hoge abstracte werk evolueert en beweegt dankzij motoren die ingeschakeld worden door een elektronisch brein.

De toren wordt geactiveerd door parameters uit een stedelijk milieu (lichtintensiteit, regen, wind, temperatuur, geluidsniveau en vochtigheid) en werden gekozen door Nicolas Schöffer.

De receptoren in de stad sturen een bericht naar het brein van de toren die op zijn beurt geactiveerd wordt. Muziek, beweging, licht: de toren leidt een eigen leven en de bezoekers kunnen dit beïnvloeden.

Dankzij een website en een Twitteraccount die werden aangemaakt bij de renovatie in 2016 kunnen toeristen nu namelijk de kleur van de toren veranderen. 

Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener.  Reisadvies
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Voorzieningen

Parking autocar - Parking tweewielers - Parking - Speeltuin

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden