Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

"Misschien moet ik je eens wat meer vertellen over Bergen, want het is eigenlijk wel een heel charmante stad." Op die manier heeft Victor Hugo het over Bergen of Mons. Als Bergen je interessant lijkt, geloof hem dan op zijn woord. Ook de beroemde schilder Vincent van Gogh verbleef twee jaar in de regio. Je treedt in zijn voetsporen met een wandel- en fietstocht en bezoek aan de huizen waar hij verbleef. Redenen te over om een reis naar Mons te plannen. Het historische centrum en het ruime cultuuraanbod maken een stedentrip extra waardevol.  

#Cultuur #Unesco #MetHetGezin

In Bergen, de culturele hoofdstad van Europa in 2015, zijn er heel wat musea te vinden die de klassieke of hedendaagse kunst eer aan doen, maar ook fans van wetenschap of geschiedenis blijven hier niet op hun honger zitten. Als je geïnteresseerd bent in erfgoed en geschiedenis, dan is het Museum van de Doudou the place to be,  of het Mundaneum, vaak beter bekend onder de naam "de papieren Google", of als het een beetje verder weg mag zijn, breng dan een bezoekje aan het Maison Van Gogh in Cuesmes

Wanneer je door de stad dwaalt, zal het je waarschijnlijk opvallen dat op sommige plaatsen de tijd is blijven stilstaan terwijl andere plekken helemaal mee zijn met hun tijd. Het architecturaal erfgoed en de oude straatjes zorgen voor een soort traditionele charme. Als je deze aangename traditionele sfeer wil opsnuiven, bezoek dan dit erfgoed, men kan er bovendien naar hartenlust vertoeven het Belfort, erkend door de Unesco, de collegiale kerk, de Grote Markt, de Tuin van de Mayeurhet kasteel van Havré. De Unesco heeft nog enkele zaken opgenomen als cultureel werelderfgoed zoals Doudou dat eigenlijk het kloppend hart van Bergen is, bij dat evenement barst er een echt volksfeest los onder de Bergenaren, het Mundaneum en de Neolithische Vuursteengroeven van Spiennes.

Voor de bezoekers die het traditionele liever wat achterwege laten, heeft Bergen ook heel wat te bieden, de groep Suarez en de jonge zangeres Alice on the roof zijn beiden afkomstig uit Bergen. Je hebt hun hits"Ni rancœur ni colère" of "Easy come easy go" zonder twijfel al horen knallen op de radio. Het is overduidelijk dat zij al eens op de Grote Markt zijn langsgegaan om het hoofd van de Singe du Garde met hun linkerhand te aaien, zodat hij hen geluk zou brengen. 

In Bergen is aan elke plaats of gebeurtenis wel een legende verbonden, het is dan ook niet verwonderlijk dat de inwoners van Bergen zo verknocht zijn aan folklore. Vergis je echter niet, Bergen is ook een dynamische stad waar je een leuk feestje kan bouwen!