Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Ontdek de geschiedenis van Doornik (Tournai) voor je deze mooi historische plaats bezoekt. De stad is een van de oudste in België. Het is de stad van vijf klokkentorens, naar de vijf torens van de kathedraal, is de enige Belgische stad die enkele jaren onder Engelse heerschappij heeft gestaan. Hendrik VIII gaf opdracht tot de bouw van een citadel, waarvan sommige delen vandaag de dag nog zichtbaar zijn.

#Folklore #Erfgoed #AlsKoppel

Doornik is een van de oudste steden van België, en haar erfgoed biedt vele sporen van haar duizendjarige geschiedenis. Wanneer je komt, bewonder dan zeker het oudste belfort van België en de OLV-kathedraal, beide erfgoed uit de middeleeuwen en opgenomen op de lijst met Unesco-erfgoed. Mis ook niet de lakenhal, de Pont des Trous, en recenter, de vele gebouwen in art-nouveaustijl. Een daarvan is het Museum voor Schone Kunsten dat ontworpen werd door Victor Horta.

Doornik kan je ook al wandelend bezoeken, afhankelijk van je wensen en het weer. Ons voorstel? Koop de speeltas bij de toeristische dienst of in de jeugdherberg. Er staat een route in met één missie: de stad verlossen van een slecht lot! De tas bevat verschillende gebruiksvoorwerpen die nodig zijn om dit avontuur tot een goed einde te brengen. Het is ook de ideale gelegenheid om het standbeeld te bewonderen van Tiny en haar hond Poeffie, de jonge heldin getekend door Marcel Marlier.

Doornik verleidt je ook met haar folklore en haar tradities die stevig verankerd zijn in het leven van haar bewoners. Daarvan is "Verloren maandag" of "Verzworen maandag", waarschijnlijk minder bekend dan het carnaval. Het is echter een van de belangrijkste data in het leven van de Tournaisiens. Op die dag is het de gewoonte dat het "konijn van Verloren maandag" geserveerd wordt. Als je van feesten houdt, mis dan zeker het het carnaval met zijn reuzen of de grote processie niet, en de twee kermissen.