Al eeuwenlang viert Wallonië het einde van de winter en de terugkeer van de lente met carnaval, Laetare en vreugdevuren. Ontdek de evenementenkalender en dompel je onder in de legenden van deze voorouderlijke gebruiken!
Met eeuwenoude tradities vieren de verschillende Waalse provincies elk jaar op hun eigen manier carnaval. De parades, kostuums en muziek voeren je mee naar een andere wereld en laten je achter met onvergetelijke herinneringen.
Folklore en tradities in Wallonië
Het woord 'carnaval' komt van het Latijnse carne 'vlees' en levare 'wegnemen'. Deze etymologie verwijst naar de vasten, wanneer katholieken 40 dagen wijden aan gebed en buitensporigheid vermijden. Voor deze periode van onthouding, doen we ons nog eens allemaal te goed aan lekkers!
© M©LaboureurPhotos
Carnavals en Laetare
Traditioneel begint de carnavalsperiode op Vastenavond, maar sommige carnavals vinden plaats op Laetare, d.w.z. halverwege de vastentijd. Dit is het geval in Stavelot, in Fosses-la-Ville en in Welkenraedt.
Carnaval is zo belangrijk voor de Waalse folklore dat het Carnaval van Binche en zijn beroemde Gilles door de Unesco zijn erkend als een meesterwerk van het Oraal en Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Met hun imposante hoeden en het gooien van sinaasappelen maken de Gilles zeker indruk!
© FTPL - P. Fagnoul
Vreugdevuren en optochten in Wallonië
Aan het einde van de winter worden bijna overal in Wallonië grote vreugdevuren aangestoken om de overgang van de winterse duisternis naar het zomerseizoen te symboliseren. Traditioneel zijn het de laatste bruid en bruidegom van het jaar die het vreugdevuur ontsteken, dat gewoonlijk op een hoog punt wordt geplaatst zodat het vanuit de wijde omgeving kan worden gezien.
De optochten, die even folkloristisch zijn, onderscheiden zich door door paarden getrokken praalwagens. Je kunt deze indrukwekkende processies zien in de provincie Luik, in Herve, en in de provincie Henegouwen in Châtelet, Jemappes en Fleurus, tijdens het paasweekend.
Agenda van de carnavals
Het carnavalsseizoen in Wallonië begint meestal in februari en duurt tot maart.
Een bezoek of een verblijf plannen tijdens deze periode betekent de culturele rijkdom van deze regio van België ontdekken en tegelijkertijd plezier maken!
Neem een kijkje in onze agenda en beleef veel plezier!
Folklore, dat brengt geluk!
Als met Lichtmis het laten vallen van de pannenkoek in de pan een belofte is voor een goed jaar, dan brengen bepaalde tradities die verbonden zijn met onze Waalse carnavals ook geluk. Ken je ze?
Tijdens het slotrondo van het Carnaval van de Beren in Andenne worden teddyberen van het balkon van het stadhuis gegooid door de koning en koningin van het carnaval. Geluk gegarandeerd voor hen die ze vangen!
Het verbranden van de Winterman beschermt de dorpen en maakt het land vruchtbaar. En als je in Namen de 7 grote vreugdevuren ziet branden op de heuvels op de eerste zondag van de vasten, dan heb je het hele jaar door niets te vrezen van heksen. Een goede raad: ga naar Bouge, van daaruit heb je de beste kans om ze allemaal te zien!
In Fosses-la-Ville moet je als geluksbrenger de achterste bochel van een Chinel aanraken, een kleurrijke gebochelde die optreedt tijdens het Feest van de Laetare.
In Petigny wordt op vastenavond de Mauvais-Bien, een onfatsoenlijk figuur, veroordeeld en opgehangen boven op de brandstapel die de laatste bruid en bruidegom van het jaar aansteken. Als hij in brand vliegt, zijn hun nakomelingen verzekerd.
In Eupen is er een geluksgetal: 11, symbool van dwazen en idioten. De hele organisatie van het carnaval draait er om.
Carnavalslegendes en -personages
Ontdek de geschiedenis van een paar emblematische personages van het Waalse carnaval via deze interactieve afbeelding.
De personages van het Belgische carnaval, en meer bepaald van het Waalse carnaval, hebben een eigen geschiedenis die het mogelijk maakt de culturele tradities van de Waalse steden en dorpen te bestendigen.
- Waarom gooien de Gilles met sinaasappelen?
- Wie zijn de Porais van Tilff?
- Hoe zijn de 2 bochels van de Chinel verschenen?
- Wat is een hape-tchâr en waarvoor kan die dienst doen?
Elk van onze provincies heeft zijn eigen carnavalstraditie met kleurrijke en levendige optochten.
Dit vind je misschien ook leuk
Breid je ontdekking uit met een selectie van musea gewijd aan carnaval en Waalse folkloristische tradities. Geweldige culturele ervaringen om het hele jaar door te delen!