Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen een aantal Waalse steden het zwaar te verduren.

 

De Slag om Luik

De Slag om Luik speelde zich af in de fortengordel rondom Luik. Luik lag op de Duitse aanvalsroute door België naar Frankrijk en werd aangevallen op 5 augustus 1914. De eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog duurde tot en met 15 augustus toen het laatste Belgische fort zich overgaf.
 

Het Fort van Barchon ligt op een heuvel op de rechteroever van de Maas en ongeveer 6,5 km ten noordoosten van de binnenstad van Luik. Het Fort viel op 8 augustus 1914 in handen van de Duitse troepen na uitermate zware gevechten.

Het garnizoen van het Fort van Lantin gaf zich over op 15 augustus 1914 rond de middag.

Het Fort van Loncin viel als laatste fort. Op 15 augustus 1914 raakte een granaat de munitiekamer en het fort ontplofte. 350 Belgische soldaten waren op slag dood. Hiermee kwam de strijd om de forten van Luik ten einde.

 

De Slag bij Mons
 

Mons is de plaats waar de Britse troepen voor het eerst en het laatst in actie kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 23 augustus 1914 opende een Engelse cavalerist voor de eerste keer het vuur op Duitse troepen en het laatste wapenfeit dateert van 11 november 1918.
 

Militaire begraafplaats van Saint-Symphorien

Op de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien liggen het eerste en laatste Britse slachtoffer van de oorlog: John Parr en George Ellison.

230 Britse soldaten die stierven in Bergen tijdens de Eerste Wereldoorlog liggen begraven op de militaire begraafplaats van Symphorien, net buiten de stad. Het gaat om een mooi en zeer rustig kerkhofje met zicht op de velden.
 

Als onderdeel van speciale herdenkingsplechtigheden plant de Britse overheid op 4 augustus 2014, de openingsdag van de plechtigheden, een officieel bezoek aan de militaire begraafplaats.

Virton en de grensstreek

Op 22 augustus 1914 werd een ganse streek vernield. Dorpen platgebrand, slachtpartijen, vernielingen, plunderingen. Virton, Ethe, Bleid, Gomery, Latour, Rossignol, ... werden getroffen. Op één dag vielen 20.000 slachtoffers, waaronder vele honderden burgers.


In Virton staan volgende zomer een aantal herdenkingsevenementen op het programma.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden