Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

In Wallonië en de Ardennen liggen kastelen op prachtige plekken. Langs water, hoog op een klif, boven een rivier, midden op een vlakte en omringd door dichte bossen. Verken de kastelen met deze routeboekjes. Je krijgt routes voor een wandeling, een fietstocht of rit met de auto.

Deze 13 boekjes bieden je verschillende tochten, afhankelijk van de regio. De Ardennen, de Maasvallei, de Oostkantons of het Groothertogdom, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Van prinsessenkastelen tot onneembare burchten, via romantische ruïnes, is er voor elk wat wils en voor alle leeftijden. Een ding is zeker, je zult de tocht vinden die bij je past, of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een romanticus, een sportieveling, gewoon nieuwsgierig, of een ridderlijke ziel.

Download nu je boekje en ga met deze echte reisgenoot op weg om de forten van Wallonië te veroveren!

Van de Borinage naar de Centrumregio

De Borinage en de Centrumregio nemen je mee op ontdekkingstocht naar hun kastelen, met name die van Seneffe en Trazegnies, maar ook naar de getuigen van hun industriële geschiedenis, zoals de mijnsites van Bois-du-Luc en Grand-Hornu.

Oostkantons, abdijen en kastelen die recht uit de middeleeuwen komen

Langs de heel prachtige route kunt u genieten van de ingebedde landschappen van de valleien van de Our en de gedempte sfeer van het Hertogenwald, waar zich kastelen verbergen die recht uit de middeleeuwen komen.

Het land van de Gaume

De Gaume vormt een sterk contrast met zijn buur, de Ardennen. Het Ardense massief is sterk afgetekend, het reliëf van Belgisch Lotharingen daarentegen is zacht glooiend en koestert zich doorgaans onder een milde zon.

Naams Haspengouw | Vlaktekastelen

Ontdek de prachtige kastelen op de grote vlakte van Naams Haspengouw: Franc-Waret, Corroy-le-Château, Fernelmont. Mis de abdij van Floreffe en het Belfort van Namen niet!

Langs de mooie Semois, de machtige vestingen uit de middeleeuwen

Deze mooie route brengt u naar de Burcht van Herbeumont, in het hart van het Ardense woud. Op het einde van het parcours ontdekt u de Burcht van Bouillon, die al duizend jaar zijn geschiedenis en schaduw werpt op het stadje.

De route van een Hertogdom, de sporen van een buitengewone burcht

Van Spa tot Raeren doorkruist deze route het grondgebied van het oude Hertogdom Limbourg: een land met een rijk verleden waar u een van de meest uitgestrekte wouden van België vindt.

De Laars van Henegouwen

Ontdek een land dat geregeerd werd door de machtige graven van Henegouwen. Zij drukten hun stempel op de streek door de bouw van kastelen en versterkte steden.

De romantiek van de Condroz

De rust in de Condroz zet aan tot sereniteit. De landschappen kenmerken zich door een opeenvolging van heuvelruggen, tussen velden en beboste gebieden. Daar koesteren zich een reeks dorpen met grijze stenen, naast romantische kastelen.

Tussen Haspengouw en Maas | Maaslandse kastelen

Dit land met een rijke geschiedenis is rijk aan erfgoed. De eerste versterkte kastelen hebben plaatsgemaakt voor lustkastelen. Bewonder vooral het kasteel van Jehay en de ruïnes van het kasteel van Moha.

Langs de Ourthe | Ardense kastelen

In de Ardennen werden burchten opgetrokken langs de vallei van de Ourthe om de toegang tot de vallei te controleren. De geschiedenis van sommige onder hen eindigde vaak in bloed en geweld. Andere werden dan weer verbouwd tot lustslot.

Van de Lesse naar de Maas, sprookjeskastelen

Laat ons vertrekken voor een ontdekking van vier kastelen die thuishoren in de mooiste sprookjesboeken. Zij kijken uit op de vallei van de Lesse en de vallei van de Maas en bevinden zich in landschappen die behoren tot de meest bucolische en romantische van Wallonië.

De vallei van de Maas, haar fantastische en romantische ruïnes

Wandelaars met rugzakken bij het kasteel van Montaigle
De vallei van de Maas brengt de bezoeker in een land met een uitgebreid erfgoed en een rijke geschiedenis. Met de ontwikkeling van steden zoals Dinant of Bouvignes kreeg de rivier een culturele uitstraling en werd een begeerd gebied. Hier en daar ontdekt men in de vallei romantische resten van burchten die ooit waakten over de scheepvaart op de rivier.

Picardisch Wallonië | Kastelen door de eeuwen heen

Picardië Wallonië herbergt uitzonderlijke historische sites, zoals de kastelen van Beloeil, Attre en Antoing. Een erfgoed dat je meeneemt door de stijlen, van de middeleeuwen tot de 19e eeuw.

 Ontdek andere verborgen schatten van Wallonië dankzij onze verschillende wandelbrochures!

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

20 onvergetelijke wandelingen - van 10 tot 20 km

Downloaden