Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Of het nu gaat om monumenten, natuur of tradities: in Wallonië waar de Ardennen onder vallen, zijn tal van culturele en natuurlijke rijkdommen ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. Bezoek een van de Unesco locaties waar onze wortels diep zijn verankerd.  

Bronwaterstad Spa is Unesco-erfgoed

De stad Spa heeft zijn naam gegeven aan alle 'spa's' of wellness faciliteiten ter wereld. Deze stad in de provincie Luik is in juli 2021 met tien andere grote Europese bronwatersteden door Unesco erkend als werelderfgoed.

Water is een bron van leven en welzijn. Al eeuwenlang. Dankzij de aanwezigheid van bronwater en de kennis over de heilzame werking ervan werd Spa al eeuwen geleden een graag bezochte locatie. Een stroom van bezoekers kwam op gang. In eerste instantie van adellijke afkomst die in het stadje werden ontvangen 'in stijl'. Behalve de kuuroorden zorgde de 'waterstad' dat deze belangrijke gasten zich vermaakten. Parken werden aangelegd en werden theaters, casino's en concertzalen gebouwd. Niet alleen in Spa gebeurde dat maar in tal van Europese kuursteden. Van begin 18e eeuw tot het begin van de 20e eeuw waren de Europese kuuroorden erg populair. De steden vormden ze belangrijke ontmoetingsplaatsen waar innovatieve ideeën werden uitgewisseld. Het Europese kuren met mineraalrijk bronwater is een belangrijk cultureel fenomeen. Sinds juli 2021 zijn het belang en het erfgoed ervan erkend als Werelderfgoed van de mensheid.

© MT Spa Hautes Fagnes

Behoud van historisch erfgoed

Eeuwenoude belforten, scheepsliften in het Centrumkanaal, grandioze kathedralen, archeologische vindplaatsen, belangrijke mijnbouwplaatsen of uitzonderlijke geoparken... Deze juwelen van het erfgoed van de mensheid zijn een getuigenis van ons verleden en een erfenis voor toekomstige generaties.

De belforten van Frankrijk en België zijn erkend door de Unesco, maar ken je hun geschiedenis? De belforten, gebouwd tussen de 11e en 17e eeuw, zijn torens waar klokken werden geluid om de bevolking te waarschuwen voor de komst van een vijand, een executie of tijdens belangrijke gebeurtenissen. De belforten zijn een symbool van de vrije gemeenten; zij die van hun opperheer het recht hadden gekregen om zichzelf te besturen.

Tournai - rue des chapeliers, animée avec vue du Beffroi

Het Belfort van Doornik | Unesco-erfgoed

Het belfort van Doornik, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, nodigt je uit om alle kamers langs de 257 trappen te ontdekken. Klim naar de kamer van de beiaardier om naar het live concert te luisteren.

 

Immaterieel cultureel erfgoed, knowhow en tradities

Wat hebben de volksmarkten, de Doudou van Bergen of de biercultuur gemeen? Deze tradities vormen een "levend erfgoed" en drukken een deel van de Waalse identiteit uit. Deelnemen aan deze populaire evenementen is het behoud van onze cultuur.

 

 

Unesco-fietsroute: 500 km om het Waalse erfgoed te ontdekken

Ontdek op je eigen tempo in een of meerdere etappes, via de RAVeL en de knooppunten, de ontelbare rijkdommen van Wallonië op vlak van erfgoed en cultuur.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden