Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Op je vakantie of tijdens je dagje uit wil je natuurlijk genieten. Dat betekent ook eten met een goede kwaliteit. Hou je van vlees dan ben je in de Ardennen en Wallonië op ‘het goede adres’. Kies voor ambachtelijke slagerijen en boerderijen die met een warm hart voor dierenwelzijn en met liefde en vakmanschap hun producten maken.

De variatie van fijne vleeswaren is groot in de Ardennen. Fijne vleeswaren heten ter plaatse ‘charcuterie’. Meestal zijn ze van varkensvlees gemaakt. Bekend is de Ardenner paté en de gedroogde worsten die ook als ‘salaisons’ worden genoemd. Deze laatste zijn vaak gezouten om de producten langere tijd te kunnen bewaren. Deze techniek leidde tot beroemde producten, zoals de gerookte Ardenner ham. Kies je voor een gedroogde worst, spek, stukje paté of ham?

© Boucherie Mdviandes © WBT - Emmanuel Mathez © WBT - Bruno d'Alimonte

Ardenner ham of Jambon d’Ardenne

Het meest bekende product is natuurlijk de Jambon d'Ardenne. Deze vleeswaar heeft een eigen Europees label (IGP - Indication Géographique Protégée). Deze ham wordt bereid van een varkensbout die eerst wordt gezouten en vervolgens wordt gerookt op beuken- of eikenhout. Dan wordt de ham gedroogd. Alle stappen zijn bepalend voor de smaak. Zelfs het drogen als de luchtvochtigheid, temperatuur en tocht hun uitwerking op de ham hebben. Om een smaakvolle ham te maken is geduld nodig! Over Ardenner ham wordt wel gezegd dat het een ‘vrucht van de tijd is’.

Bezoektips voor ambachtelijk gemaakte vleeswaren

Les Vergers de la Civanne

Ga eens langs in de kruidenierswinkel van de boerderij van Civanne in de provincie Luxemburg. Daar staan biovlees en bioappelen op het menu. 

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden