Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Frites, friet of patat. Soms heb je er zo’n zin in! Frieten zijn onlosmakelijk met België en vooral Wallonië verbonden. Deze nationale trots komt namelijk uit deze regio. Tijdens je uitstap of vakantie vind je snel een smakelijk patatje bij een ‘frituur’ of frietkot. In bijna elk dorp of stadje is een snackbar. Je pak frieten krijg je vaak in een puntzak geserveerd.

French fries is Belgische friet met een Waals tintje

In België begint het verhaal over friet in de 17de eeuw. In een winter was het zo koud dat de Maas was bevroren. De kleine visjes die vissers doorgaans bakten in de olie vervingen ze door aardappels. Deze sneden ze in repen. Zo leken ze op visjes en frituurden die in de olie. Een product van nationale trots was geboren. Tegenwoordig is de Belgische frietkotcultuur opgenomen als ‘immaterieel cultureel erfgoed’. In het Engels heet een bakje frites ‘french fries’. De term french betekent echter niet ‘Frans’ maar geeft aan dat de aardappel in lange staafjes is gesneden.

Welke saus neem jij bij je friet?

Frieten eet je met een goede saus. Naast de traditionele mayonaise kies je uit heel veel sauzen. Ga je voor andalouse (mayo met tomatenpuree en kruiden), samurai (mayo, ketchup en harissa) of tartaar (saus met mayo, gekookte eieren en uitje). Een saus voor elke stemming en zin voor je patat frites!

Frites - cornet ©  belgiumtheplaceto.be © Friterie de chez nous © WBT - Emmanuel Mathez

Frieten en kwaliteit

Een goede friet is er niet zomaar één. Een goede friet is officieel 1 cm dik, wordt voor de eerste keer gebakken op 150° en een tweede keer op 175°. Het resultaat is een goudgeel patatje, knapperig van buiten en zacht van binnen. De basis is een goede aardappel. Die zorgen dat Belgische frietjes zo lekker zijn. Het Terra Nostra label garandeert de kwaliteit van de gebruikte aardappelen. Die komen van Waalse bodem. Walllonië kent verschillende aardappelrassen. De klassieke Charlotte of Nicola ken je misschien. Ook van Corne de Gatte, de Ratte en de Plate de Florenville worden smakelijke patat frites gebakken.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden