Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Wallonië telt 4 fantastische circuits, elk met hun eigen karakter, geschiedenis en stijl.

Spa

In een deel van de wereld dat gek is op autosport, is Spa de Silverstone van België. De kleurrijke geschiedenis, het prachtige decor en de drukke evenementenkalender hebben zijn plaats bevestigd als een van de iconische circuits ter wereld - voor auto's en motoren van alle soorten, maten en jaargangen.

Het Circuit van Spa-Francorchamps, om het met zijn volledige naam noemen, is een motorsportmekka sinds het ontstaan van de georganiseerde internationale competitie kort na de Eerste Wereldoorlog. Francorchamps ligt op 8 km van de Ardense stad die haar naam heeft gegeven aan kuuroorden over de hele wereld, en aangezien Spa een stuk makkelijker uit te spreken is, is het Spa geworden.

Het circuit werd gebouwd in 1921 en vier jaar later werd de eerste Grand Prix gehouden. Het verwierf al snel een reputatie als snel en uiterst gevaarlijk. Het heeft een groot aantal legendarische races en ook een aantal vreselijke crashes achter de rug, die het leven hebben gekost aan 52 coureurs, rijders en baancommissarissen. Nu er een paar angstaanjagende knikken zijn weggewerkt, zijn de meeste coureurs en alle toeschouwers (capaciteit 70.000) enthousiast over de plaats. Het is een ouderwets circuit, dat zich door een heuvelachtig, bosrijk landschap slingert met een reeks snelle, vegende bochten afgewisseld met straffende, strakke bochten die de mannen van de jongens scheiden. 

Chimay

Chimay, een stadje in het zuiden van de provincie Henegouwen op korte afstand van de Franse grens, staat bekend om zijn trappistenklooster dat uitstekende bieren en kazen produceert. Auto- en motorliefhebbers genieten van het bier en de kaas, maar ze komen hier om te genieten van het historische stratencircuit dat zich door het prachtige landschap slingert en sinds 1926 motorsportevenementen organiseert, hoewel de moderne versie op 4,5 km, minder dan de helft van de lengte van het origineel is.

De monniken kwamen in 1850 aan en stichtten de prachtige abdij van Scourmont, met haar boerderij, kaasmakerij en brouwerij, die water uit oude bronnen gebruikt voor haar assortiment bieren gerijpt op eiken vaten en die over de hele wereld worden uitgevoerd. Alle extra inkomsten worden besteed aan sociale projecten in de streek. Bestel dus een extra biertje - het is voor een goed doel! 

Chimay is gespecialiseerd in racenostalgie. Om de twee jaar is er de populaire Europese Bug-in (juli 2019) wanneer Volkswagenliefhebbers van over de hele wereld samenkomen om de strijd aan te gaan met elkaar (maar niet al te serieus), om onderdelen te kopen op de marktkraampjes - of om gewoon te pronken met hun prachtig gerestaureerde en vaak excentriek gerestaureerde Kevers, kampeerauto's of een andere eerbiedwaardige auto met de iconische VW-badge.

Motorliefhebbers snellen naar Chimay voor de Biker's Classic in juli. Deze bestaat uit een reeks races voor motoren en zijspannen in de Open Trophy.

Gedinne

Voor de klassieke motorliefhebbers is de kleine stad Gedinne in de provincie Namen de ietwat ingekorte Waalse versie van de Isle of Man TT. Competitief motorrijden wordt er al sinds 1947 georganiseerd. Het 5,06 km lange circuit volgt hobbelige, smalle, kronkelende en heuvelachtige landweggetjes, omzoomd met prikkeldraadhekken. De langste rechte lijn op het circuit is nauwelijks 200 meter. 

Het jaarlijkse hoogtepunt in Gedinne is de Belgian Classic T, beperkt tot de klassieke motorfietsen van voor 1972. Het evenement, dat wordt geleid door vrijwilligers van de Belgian Classic Racing Motorcycle Club, wordt omschreven als het hart en de ziel van de motorsport. 'Vergeleken met het eiland Man', schreef een deelnemer, 'behoort de ontmoeting niet zozeer tot een andere tijd, maar tot een andere melkweg. Het Classic weekend vindt elk jaar in augustus plaats.

Mettet

Hoewel de wegen rond Mettet, 20 km ten zuidoosten van Charleroi, al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw de scene zijn voor motorraces van topklasse, werd er pas in 2010 een permanent racecircuit geopend. Het 2,3 km lange Jules Tacheny-circuit - vernoemd naar een Belgische motorster uit de jaren veertig van de vorige eeuw - organiseert talrijke motorsportevenementen, waaronder de Superbiker, een onderdeel van het wereldkampioenschap Rallycross en - voor amateur-eigenaren - de VW Fun Cup, die op dezelfde manier wordt georganiseerd als de Bug Show in Spa.

Mettet is het eerste circuit in Wallonië dat zich toelegt op de opleiding van motorrijders, met als doel de vaardigheden van onervaren rijders te verbeteren en hun veiligheidsbewustzijn te vergroten.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Met de motor door de Ardennen en Wallonië

Downloaden