Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Het verhaal van deze bijzondere boom is voor Gérouville een belangrijke getuige van de vrijheden in de gemeente. De boom is ook een van de getuigen van het ontstaan van het dorp. Om de oorsprong van deze iep die linde wordt genoemd te begrijpen, moeten we terug naar 1259, het jaar van het ontstaan van Gérouville.

Gérouville, een deelgemeente van Meix-devant-Virton, is ontstaan omdat de abdij van Orval en de graaf van Chiny hun grondgebied meer waarde wilden geven. In 1259 werden ter gelegenheid van de stichting van het nieuwe dorp vier iepen geplant op de vier hoeken van het dorpsplein. Een van deze bomen kon weerstand bieden aan het noodweer, tot in 1877, toen een verschrikkelijke storm de statige boom met een omtrek van 15 meter aan de basis verwoestte.

De iep wordt een linde

Een senator genaamd Lambiotte kocht de boom en restylede hem volledig: hij besloot de stam uit te hollen en er een bankje voor 6 personen in te plaatsen. Hij plaatste hem op een betonnen sokkel en zette er een rieten dakje op. In 1922 gaf de senator de boom terug aan Gérouville, dat hem niet ver van zijn oorpronkelijke plek plaatste, op de Place du Tilleul, het Lindeplein. Het is waarschijnlijk doordat hij op dit plein werd geplaatst dat de boom ten onrechte linde wordt genoemd.

De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.
Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden