Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

  • Folklore en traditie

In het begin van de zomer wordt de Waalse folklore tijdens  Sint-Pietersmars van Biesmerée belicht.

Gelegen in het hart van de streek tussen Samber en Maas, aan het einde van een van de bochten van het circuit Jules Tacheny in Mettet en op minder dan 10 kilometer van de abdij van Maredsous, houdt het kleine dorpje Biesmerée met een mars, een traditie in ere die sinds mensenheugenis de patroonheilige van de parochie vereert.

Binnen deze mars paraderen mensen van vader op zoon in kostuums uit het eerste en tweede Keizerrijk. Het gezelschap duldt geen vrouwen in zijn rangen, wat het nogal onpopulair maakt. Als soldaat of als kantinemeisje, geen peloton heeft een vrouwelijke vertegenwoordiger.

Programma van de  festiviteiten

Elk jaar, op de zondag na 29 juni, marcheren zo'n 180 marsgangers trots door het dorp op een eeuwenoude route, onder het geluid van vaandels en trommels. 

Het pleinbataljon op het voetbalveld is een kleurrijk onderdeel van dit folkloristische evenement. De festiviteiten beginnen op zaterdagavond bij de bron "Fontaine Saint Pierre", die na de mis door de priester wordt gezegend en waarvan wordt gezegd dat hij de wonderbaarlijke kracht bezit om koortsige mensen die ervan drinken te verlichten.

De 'tir au fagot', een uniek ritueel onder de wandelingen van de Entre Sambre et Meuse, is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de wandeling. Op maandag, na de huldebetuigingen aan de gedenktekens van de overledenen (oud-strijders, oud-marsgangers en inwoners van Biesmerée), komen de Grenadiers, Voltigeurs en Zouaven tot op 5 meter van de bundel en proberen deze neer te schieten.

Op dinsdagavond sluit een fakkeltocht de Sint-Pietersdagfestiviteiten af.

Ontdek en neem deel aan de koninklijke en folkloristische Sint-Pietersmars, erkend als immaterieel erfgoed van de Unesco!

Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener.  Reisadvies
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Evenement gepland voor de maand juni 2024 (1)


(1) De data en het programma kunnen wijzigen.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden