Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

  • Folklore en traditie

Afspraak op 15 augustus in Cerfontaine voor de folkloristische optocht Saint-Lambert. Napoleontische uniformen en een muzikale parade staan op het programma!

De geschiedenis van de Napoleontische mars van Cerfontaine

Van 1793 tot december 1815 behoorden veertig dorpen in de streek Tussen-Samber-en-Maas, waaronder ook Cerfontaine, tot Frankrijk.

De optocht Saint-Lambert in Cerfontaine werd opgericht om de soldaten van de stad te eren. Zij vochten namelijk in heel Europa mee in het grote leger van Napoleon.

Vele overlevenden werden bekroond met het Kruis van Sint-Helena, dat vandaag te zien is in het Museum van het Streekleven in Cerfontaine.

Verloop van de optocht

Elk jaar op 15 augustus marcheren de sappeurs, de grenadiers, de zoeaven, voltigeurs en artilleristen op het ritme van de trommels en fluiten. 

  • 10.00 uur: misviering
  • 11.00 uur: start van de optocht
  • 12.30 uur: terugkeer van de optocht
  • 20.00 uur: terugkeer van de compagnieën en eskaders

De optocht Saint-Lambert wordt gekenmerkt door zijn unieke eskader van meer dan 50 ruiters en de nauwkeurig nagemaakte uniformen van de soldaten uit het Keizerrijk.

De oorsprong van de Napoleontische optochten

Eerst een religieuze en later een Napoleontische optocht; de optocht evolueerde doorheen de 20e eeuw tot die van vandaag.

Mis op 15 augustus dit religieuze feest en de Napoleontische optocht niet!

Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener.  Reisadvies
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Op donderdag 15 augustus 2024

Altijd op 15 augustus

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden