Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Daar ga je dan, op jacht naar schatten op een garageverkoop of een antiekbeurs! Je hebt waarschijnlijk een beetje geduld, geluk en alertheid nodig om dat zeldzame pareltje te vinden. Hier zijn onze tips voor een goede deal en de beste vondsten.

De juiste tijd 

Voor de beste koopjes op rommelmarkten moet je er vroeg bij zijn. Idealiter ben je er vroeg bij, zodat je de spullen die je wilt hebben eerder vindt dan anderen. Aan het eind van de dag zijn de kramen waarschijnlijk vrij leeg. Maar als de verkopers aan het inpakken zijn, kun je misschien een gereduceerde prijs bedingen.

Je uitrusting

Op rommelmarkten en garageverkopen lopen mensen soms veel zonder het te beseffen. Denk er dus aan om een paar comfortabele schoenen aan te trekken. Neem ook een tas of boodschappentas mee om je nieuwe aanwinsten te dragen, en eventueel krantenpapier om breekbare voorwerpen te beschermen. Vergeet niet voldoende contant geld mee te nemen. Een meetlint kan ook nodig zijn om de exacte afmetingen van bepaalde decoratieve voorwerpen of meubels te kennen. Ten slotte kun je met een vergrootglas de kwaliteit van een voorwerp, de staat van bewaring, de vervaardiging ervan, eventuele stempels of merktekens van de fabrikant beter controleren...

Nieuwsgierig zijn

Houd je ogen open tijdens je wandeling tussen de stands en concentreer je niet op één soort koopwaar. Laat je verrassen, blijf nieuwsgierig naar wat je ziet. Geef voorwerpen een kans, ook al waren ze niet waar je in eerste instantie voor kwam.

Als je geïnteresseerd bent in een stuk, onderzoek het dan vanuit elke hoek, controleer de staat ervan, kijk of het iets mist, test de stevigheid ervan...

Het zijn soms de zeldzaamheid en de leeftijd die de prijs bepalen van het voorwerp waarop men jaagt. Sommige imitaties proberen er oud uit te zien. Een voorwerp met een te regelmatige vorm of een te homogene kleur kan verdacht zijn. Pas ook op voor verouderingseffecten zoals valse patina's, misplaatste of kunstmatige slijtagesporen, hout dat door een machine is geprikt en niet door insecten (deze kunstmatige gaatjes zijn dan rechter en dieper, minstens 3 mm, dan de natuurlijke. Gebruik een speld om dit te controleren).

Afdingen

Als je een stuk hebt uitgezocht, aarzel dan niet om te onderhandelen! Vraag naar de prijs en doe dan een tegenbod tegen een lagere, maar nog steeds aanvaardbare prijs. Door in partijen te kopen, vergroot je de kans op een goede prijs. Wees niet te enthousiast, anders komt de handelaar in de verleiding om de prijs te verhogen. Als je niet zeker bent van de waarde van het voorwerp, zoek het dan snel op je smartphone.

Volg ons advies op en je wordt snel een professionele brocanteganger!

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden