Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Deze tips en adviezen over onder andere wandelen met je hond, rekening houden met de jacht en welke kleding raadzaam is. Zo helpen we je goed voorbereid op stap te gaan om optimaal te genieten van je wandeling in de Ardennen en Wallonië.

Wandelschoenen en kleding

De ondergrond van de Ardennen kan rotsachtig zijn. Draag comfortabel zittende wandelschoenen met een grof profiel. Daarmee heb je goede grip op rotsachtig en wellicht modderig terrein. Draag soepel vallende kleding en voorzie eventueel een regenjasje dat ook tegen de wind beschermd. Als je laagjes kleding draagt kan je al naar gelang de temperatuur en je mate van inspanning kleren aan- en uittrekken.

Picknicken

Je wandeling onderbreek je af en toe voor een pauze. En om onderweg te genieten van een picknick. Dan wil je misschien een fijn bankje of picknicktafel. De provincie Belgisch Luxemburg met bekende plaatsen als Durbuy en La Roche-en-Ardenne heeft vijf mooie picknickplaatsen op een rij gezet. Op sommige staat zelfs een openbare barbecue voor je klaar! 

Afval mee naar huis

Onderweg in de natuur kom je waarschijnlijk weinig prullenbakken tegen. Het is daarom aan te raden om een zakje voor je eigen afval mee te nemen zodat er niets hoeft achter te blijven.

Wandelen met je hond

Houd je hond tijdens een wandeling altijd aan de lijn. Met een aangelijnde hond weet je dat er geen dieren als herten en everzwijnen worden opgeschrikt. Vaak ruikt je hond deze dieren eerder dan dat je ze ziet. Schapen en koeien in weiden en vogels die bijvoorbeeld op de grond broeden schrikken niet op van een te enthousiaste viervoeter. Ruim ook de hondenpoep op en neem deze mee.

Jachtseizoen en de jacht in de Ardennen en Wallonië

Het jachtseizoen in de Ardennen en Wallonië loopt van augustus tot half februari. In deze periode zijn er verschillende diersoorten waar op gejaagd mag worden in afwisselende periodes. Ga vooraf aan je wandeling langs bij het lokale toeristenbureau en informeer óf en waar er wordt gejaagd. Met deze informatie voorkom je dat je in een jachtgebied terechtkomt. Mocht het onverhoopt toch gebeuren dan zijn de locaties waar op dat moment gejaagd mag worden te herkennen aan bordjes met ‘Chasse’ en ‘Passage interdit’ plus een datum. Keer vooral om en kies een andere wandeling. Voor wandelaars is dat deel in die periode verboden terrein.

Wildkamperen tijdens het wandelen

Een goed alternatief voor wildkamperen in de Ardennen en Wallonië zijn de speciale bivakplaatsen. Deze worden ook paalkampeerplaatsen genoemd. De locaties in het zuiden van België vind je op deze pagina.

Overnachten tijdens meerdaagse tochten

In ons overzicht van accommodaties vind je goede overnachtingadressen voor onderweg.

Gezondheid tijdens het wandelen

Wandelen brengt naast veel positieve effecten op de gezondheid ook een paar risico’s met zich mee. Bekijk voor vertrek de informatie op de Nederlandse overheidswebsite van het RIVM.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

20 onvergetelijke wandelingen - van 10 tot 20 km

Downloaden