Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Wijn uit Wallonië en de Ardennen

België staat bekend als hét bierland van de wereld. Er wordt echter ook steeds meer wijn geproduceerd. De condities als grond en klimaat vormen een uitstekende basis voor de wijnbouw. Waalse wijnmakers gaan voor kwaliteit. De maken vooral witte wijnen, waaronder mousserende wijnen en crémants plus zoete varianten. Er worden enkele rode wijnen geproduceerd. De Waalse wijnen hebben een beschermde oorsprongsbenadering, in het Frans appellation d'origine protégée (AOP).

Dat er in Wallonië wijn wordt gemaakt is niet nieuw. In de middeleeuwen had elk dorp zijn eigen wijngaard. In de loop der tijd zijn ze verdwenen. Sinds de jaren zestig komen de wijngaarden weer terug. Je vindt ze volop in de Maasvallei. In de omgeving van Dinant bijvoorbeeld gedijen de wijnstokken erg goed. Ook vind je ‘vignerons’ in de Gaume-streek. De streek profiteert van een warmer microklimaat. Prima omstandigheden om wijn te verbouwen. Overal in Wallonië zijn de condities voor wijnbouw zoals grond prima geschikt. Je vindt daarom in alle vijf provincies wijnbouwers.

Gedistilleerd: Pékèt, Maitrank, Eau de Villée en Whisky

Het woord ‘Pékèt’ betekent ‘pikant’ in het oud-Waals. De naam kan ook verwijzen naar het woord ‘péke’ dat in sommige Waalse streken jeneverbes betekent. Pékèt is een Waalse jenever op basis van graan of gedistilleerde bessen. De sterke drank komt in vele kleuren en smaken als violet, vanille, aardbei, kiwi en karamel. Vooral de regio van Luik is bekend om deze sterke drank.

In de streek van Aarlen (Arlon) in de provincie Belgisch Luxemburg staat Maitrank op de kaart. Dit is een aperitief, gemaakt van witte wijn waarin de kruidenplant lievevrouwenbedstro heeft getrokken. Meestal wordt er een schijfje sinaasappel bij geserveerd. Maitrank bestaat al meer dan duizend jaar. Een broederschap houdt de traditie ervan in ere.

Het Eau de Villée is een fruitige brandewijn. Deze wordt geproduceerd bij de prestigieuze Distillerie de Biercée. Een sfeervolle hoeve herbergt deze distilleerderij. Tijdens een bezoek zie je de prachtige koperen ketels waarin vers fruit verandert in een heerlijke sterke drank.

Whisky, een zeer goed smakende telg van de Waalse familie van de sterke dranken. De single malt haalde in de whiskybijbel van Jim Murray een score van 90/100! Deze Waalse whisky wordt gemaakt door The Owl Distillery op basis van gerst. Die wordt in de streek van Haspengouw geteeld. De distilleerderij is sinds zijn ontstaan in 2004 een waar succesverhaal. De kwaliteit van de verfijnde whisky wordt beaamd door de grootste whiskyliefhebbers.

Drie aanraders voor een wijnproeverij

 

Distilleerderijen om te bezoeken

Lijst met wijngaarden en distilleerderijen

Vignes en enfilade d'un vignoble à Liège

Wijngaarden en distilleerderijen

Wallonië produceert kwaliteitswijnen, -likeuren en -whisky's. Kies voor een buitengewoon bezoek met een proeverij in een Waalse distilleerderij of bij een wijnboer.

Ontdek de brochure

46 wijngaarden en distilleerderijen om te bezoeken

Maak kennis met producenten en verneem alles over hun passie. Je ontdekt hen tussen de wijngaarden, op heuvelflanken, in hun wijnkelders of in hun distilleerderij.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden