Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Zie door de bomen het bos van de Ardennen en ontdek de provincies 

Wil je een bezoek aan de Wallonië plannen maar zie je door de bomen de Ardennen niet meer? Dan helpen wij je op weg!

Wallonië bestaat uit vijf provincies: Belgisch Luxemburg, Luik, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen. Iedere provincie heeft typerende bezienswaardigheden. De Ardennen strekken zich uit over de provincies Luik, Belgisch Luxemburg en Namen. Als mensen over 'de Ardennen' spreken, hebben ze het vooral over Belgisch Luxemburg.

carte - points de vue - Wallonie - Provincies © WBT

Provincie Belgisch Luxemburg (Luxembourg belge)

©  WBT - J.P. Remy

Belgisch Luxemburg vormt het hart van de Ardennen en bestaat uit bossen, heuvels en valleien. Stoere middeleeuwse forten en abdijen als Bouillon en Orval zijn mooie rustpunten. In deze provincie kan je er lekker actief op uit. Bijvoorbeeld kajakken op stromende rivieren die ruige natuur doorkruisen. Belgisch Luxemburg is een echt outdoor gebied. In de omgeving van La Roche-en-Ardenne is het ook geweldig wandelen. Houffalize is dé mountainbikespot van de Ardennen. Het geliefde Durbuy straalt historische charme uit.

Provincie Luik (Liège) 

©  ostbelgien.eu – Dominik Ketz

Luik is een provincie met een rijk verleden. Dat zie je ook in de stad Luik terug. Deze stad is populair voor een citytrip. Luik loopt namelijk voorop in ontwikkelingen en trends, dat zie je aan de boetieks en de restaurants. Een topper is de Blegnymijn, die met vier andere Waalse mijnen op de Unesco-erfgoedlijst staat. Ook kan je er afdalen in grotten, bijvoorbeeld in die van Remouchamps. Het chique Spa is al eeuwen beroemd om het bronwater, de wellnessmogelijkheden en het racecircuit van Francorchamps. De natuur trekt: de heuvels van de Ardennen combineer je makkelijk met de Hoge Venen, het grootste beschermde natuurgebied van België.

Provincie Namen (Namur) 

Dinant - Maas - Citadel - Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw© WBT - Anibal Trejo

Namen is de naam van de provincie en van de stad die tevens hoofdstad van Wallonië is! De stad straalt elegantie uit. In het compacte centrum vind je heerlijke snuffelwinkels en fijne terraspleinen. Het historische Dinant ligt vlakbij, ook aan de Maas en ook met een mooie citadel. Vanuit deze plaatsen ben je zo in de Ardennen. Wissel lekker vlak fietsen langs de Maas af met wandelingen of een outdoor activiteit in de Ardense natuur. Wanneer ben je voor het laatst in de Grotten van Han geweest? Op het domein is ook boven de grond van alles te bezoeken. Hoe heerlijk is het als je wandelt naar fraaie kasteeltjes en in oogstrelende tuinen? 

Provincie Waals-Brabant (Brabant Wallon) 

© WBT - Didier Brancart

Waals-Brabant is de glooiende, groene achtertuin van Brussel en telt de meeste golfbanen van België. In deze provincie ligt het historische slagveld van Waterloo waar Napoleon zijn nederlaag leed. Op deze plek vind je een boeiend museum en zie je zelf waar soldaten de strijd met elkaar aangingen. Een vredige omgeving vind je bij de abdijruïnes van Villers-la-Ville. Kuifje-fans gaan graag naar het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. Ook is daar het universiteitsmuseum Musée L te vinden. Daredevils kiezen voor attractiepark Walibi in Wavre. Het knooppuntensysteem laat je Waals-Brabant gemakkelijk op de fiets verkennen.

Provincie Henegouwen (Hainaut)

Ontdek het Kasteel van Beloeil en zijn park in de provincie Henegouwen© WBT - J.P. Remy

Henegouwen is rijk aan industrieel erfgoed. Uniek zijn de scheepsliften die hoogteverschillen in rivieren helpen overbruggen in plaats van sluizen. In deze provincie vind je mooie kasteeltjes als die van Seneffe en Chimay. De dieren- en landschapstuin Pairi Daiza is een echte must see. Voor een grotere plaats ga je naar het levendige Bergen (Mons) en naar het historische Doornik (Tournai). Ook Charleroi is met zijn rauwe karakter en initiatiefrijke inwoners een opkomende bestemming. Het uitgestrekte merengebied van Eau d’Heure trekt mensen die van vakantievieren én water houden. Even ten zuiden ervan ligt een gebied met een bijzondere flora en fauna: de Viroinval. Je vindt er uitgesleten karstgesteente van de Fondry des Chiens.


Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Magazine 'Ontdek de Ardennen' 2022

Downloaden