Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

  • Attracties
  • Molen
  • Museum of interpretatiecentrum
  • Bouwkundig erfgoed

Het complex van de Molens van Arenberg bevindt zich in een oude watermolen uit het einde van de 14e eeuw. Ook de Brasserie Lefebvre is er gevestigd. Op de eerste verdieping bevindt zich het Porfier- en steengroevemuseum dat de geschiedenis van deze steen uit de grote steengroeve van Quenast beschrijft.

De Molens van Arenberg zijn omgebouwd tot een cultureel en toeristisch centrum en herbergen ook een bierhuis gewijd aan de lokale brouwerij (Brasserie Lefebvre) en een grote ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Gelegen aan weerszijden van de watervallen van de Zenne, in het hart van het dorp Rebecq, bieden de twee watermolens de bezoekers nog steeds een flinke brok nostalgie dankzij de verschillende tentoonstellingen die worden aangeboden. Een van de molens was al aan het einde van de middeleeuwen in bedrijf.

De Grote Molen

De Grote Molen herbergt vandaag de dag tentoonstellingen op de verschillende verdiepingen. De molen behield zijn imposante machinerie, die werd aangedreven door een schoepenrad met een diameter van 7,50m. Op de eerste verdieping vertelt het Porfier- en steengroevemuseum de geschiedenis van deze steen uit de steengroeve van Quenast en het leven van degenen die ermee gewerkt hebben. 

  • De Kleine Molen werd volledig gerestaureerd en herbergt een biermuseum.
  • De grote molen omvat nu een indrukwekkende machinekamer, drie verdiepingen voor tentoonstellingen en andere culturele evenementen. Het herbergt ook de gemeentelijke bibliotheek, het toeristenbureau van Rebecq en het porfiermuseum.

Porfier ontdekken

Porfier is een steen van vulkanische oorsprong. Het is een zeer hard gesteente dat vooral gebruikt werd om Belgische straatstenen te maken.

De steengroeven van Quenast, die sinds de 18e eeuw porfier winnen, vormen de grootste openluchtgroeve van Europa.

In de Grote Molen van Arenberg bevindt zich op de eerste verdieping het permanente porfiermuseum. Op de drie ruime verdiepingen loopt het hele jaar door een heel programma van tentoonstellingen tot en met de kerstmarkt (2de weekend van december).

Praktische informatie en groepsinformatie

Tijdens de rondleiding leer je alles over de geschiedenis van de bierproductie, de evolutie van de brouwerij van haar oorsprong tot vandaag, de soorten bieren, het productieproces, de producten, enz. Het bezoek wordt afgesloten met een film over de Brasserie Lefebvre.

Aan het einde van het bezoek wordt een bierproeverij in het vat (25 cl) van Brasserie Lefebvre  aangeboden in de Taverne d'Arenberg op een steenworp afstand van het museum.

Bezoek een deel van de culturele en industriële geschiedenis van Waals-Brabant in de Grote Molen van Arenberg en het porfiermuseum.

Wij stellen alles in het werk om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Neem voor je vertrek zeker contact op met de toeristische dienstverlener.  Reisadvies
De informatie die je krijgt, is louter informatief. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attractie, het museum of de dienstverlener die de activiteit organiseert waarin je geïnteresseerd bent.

Voorzieningen

Cafetaria - Winkel/boetiek - Parking autocar - Parking tweewielers - Parking - Restaurant

Dieren

Huisdieren toegelaten

Visites

Groep - EN - FR - NL

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden