Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Het kasteel van Seneffe, Belœil en Modave hebben naast hun classicistische trekjes nog iets gemeen: uitgestrekte landschapstuinen die bol staan van watervallen, oranjerieën en rozenperken.

Zilversmeedkunst en riante waterbekkens

Het wapenschild op het fronton van het kasteel van Seneffe verklapt al wie het eind 18e eeuw liet bouwen: Julien de Pestre - de graaf van Seneffe - en zijn vrouw Isabelle Cogels, die het classicistische pareltje en zijn tuinen na de Pestres dood verder afwerkte. Achter de kasteelmuren ontdek je de praalzalen en het bad uit één blok Carrara-marmer.

In Pestres rariteitenkabinet liggen Chinese vazen, opgezette dieren uit alle hoeken van de wereld, bizarre wetenschappelijke instrumenten en eenhoornpoeder rondgestrooid. Maar de rijke collectie zilversmeedkunst slaat echt alles. Het park rond het domein strekt zich uit over een oppervlakte van 22 hectare en verrast je met kleine watervalletjes, riante waterbekkens, een theater, oranjerie en ijskelder.

 

Engelse en Franse tuinen

Te midden van een 25 hectare grote Engelse en Franse tuinen, dobbert het kasteel van Belœil in de slotgracht. Deze ode aan het classicisme was het hoofdkwartier van de prinsen de Ligne, een adellijk geslacht uit Henegouwen. Zij bewonen het kasteel sinds de 14e eeuw, meer zelfs, tot op vandaag woont er een nazaat van de de Lignes.

Toch kan je er een blik werpen achter de kasteelmuren. Pronkstuk is de bibliotheek met zijn 20.000 boeken en manuscripten en het luxueus hemelbed met houtsnijwerk in de kamer van Amblise. Een treintje voert je door de rozenperken, de minnebeek, het spiegelbekken, Neptunusbeeld en de tempel van Pomone.

Ontdek het Kasteel van Beloeil en zijn park in de provincie Henegouwen© WBT - J.P. Remy

Waterrad van Renkin Sualem

Gevel van het Kasteel van Modave en binnenhof© WBT - JP Remy

Te midden van een natuurreservaat van 450 hectare bots je op het kasteel van Modave. Wie er allemaal in de salons en eetkamers toefde, ontsluiert de audiogids je tijdens een bezoek aan de 25 kamers. Eentje ervan is opgedragen aan het waterrad van Renkin Sualem. Om water uit de fonteinen te doen spuiten, bouwde de Luikenaar in de 17e eeuw een rad die het water uit de Hoyoux oppompte, een uitvinding die later model stond voor de machine van Marly in Versailles.

Het Franse park en de tuinen bieden je een onwaarschijnlijk zicht op de groene vallei rondom het kasteel en vormen eveneens het startpunt voor een 7,5 kilometer lange wandeling dwars door het natuurgebied.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden