Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Georges Simenon is een van de grote schrijvers van de 20e eeuw. Hij is de best verkochte, meest vertaalde en meest aangepaste Franstalige romanschrijver van zijn eeuw. In 2023 is het 120 jaar geleden dat hij werd geboren. Deze verjaardag wordt gevierd in zijn geboortestad Luik, die een stempel heeft gedrukt op zijn schrijven en zijn wereld.

Simenon werd in 1903 geboren in Luik, in de rue Léopold n° 24, op een steenworp afstand van de Place Saint-Lambert. De officiële datum van zijn geboorte is 12 februari, maar volgens de legende is hij op 13 februari om 0.10 uur geboren en door zijn bijgelovige moeder op de 12e aangegeven. Georges Simenon werd dus geboren op een steenworp afstand van de Place Saint-Lambert.

Al op 12-jarige leeftijd, toen hij naar het college Saint-Servais in de Rue Saint-Gilles ging, wist Georges Simenon dat hij romans wilde schrijven.

Op 16-jarige leeftijd ging hij werken als journalist bij de Gazette de Liège, waar hij artikelen schreef. Kort voor zijn 20e verjaardag vertrok hij naar Parijs, waar hij onder verschillende pseudoniemen zijn eerste boeken publiceerde. Het was met de uitvinding van het personage Commissaris Maigret in 1931 dat hij beroemd werd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij "Pedigree", een autobiografische roman waarin hij vertelt over zijn jeugd in Luik. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten en verhuisde vervolgens naar Zwitserland, waar hij in 1989 overleed.

Vanaf de jaren vijftig was hij wereldwijd bekend: hij werd vertaald in een dertigtal talen (hij is een van de meest vertaalde auteurs ter wereld), en werd meermaals bewerkt voor de film. Simenon was een productief auteur die 192 romans schreef, waaronder detectiveverhalen, 158 korte verhalen en verschillende autobiografieën.

Hoewel Maigret (1931), de Parijse inspecteur, het bekendste personage van de Luikse schrijver is, en hoewel zijn romans zich over de hele wereld afspelen, zijn Simenons verwijzingen naar zijn geboortestad alomtegenwoordig in zijn werk. Inspecteur Maigret zelf vertoont enige gelijkenis met de auteur: een pijproker, een liefhebber van lekker eten en een liefhebber van de bistrosfeer...

"Begrijp en oordeel niet"

Georges Simenon

Portret van het standbeeld van Georges Simenon in Luik op de Place Saint-Lambert© WBT - Olivier Bourgi

Het Luik van Simenon

Ga vlak bij de Place Saint- Lambert achter het Stadhuis (de Violette) waar het standbeeld van Simenon staat. Zittend op zijn bankje nodigt de pijproker voorbijgangers uit om even naast hem te komen zitten.

Als je de Maas oversteekt via de Pont des Arches, sta je voor de Saint-Pholienkerk in Outremeuse. Dit is ongetwijfeld een van Georges Simenons bekendste titels. Het verhaal van "Le Pendu de Saint-Pholien" (De gehangene van de Saint-Pholien) is geïnspireerd op een echt nieuwsfeit (1922) waarvan hij melding maakte in La Gazette de Liège. "La Danseuse du Gai-Moulin" (De danseres van Le Gai-Moulin) en "Les Trois Crimes de mes amis" (De drie misdaden van mijn vrienden) zijn ook "Luikse" werken.

 

Gezin dat de © WBT - Denis Erroyaux

De République Libre d'Outremeuse is de Luikse wijk waar de aanwezigheid van Georges Simenon het meest uitgesproken is. Te beginnen met de Place du Congrès waar de buste van de auteur staat, en de nu Rue Georges Simenon, naast de Place de l'Yser waar de Jeugdherberg staat die zijn naam draagt. Het was daar dat om de andere zondag, kleine Georges zijn vader de oefeningen van de burgerwacht zag uitvoeren. Toen hij zijn dienstplicht moest vervullen, zou de militieman Simenon niet ver gaan: hij zou gelegerd worden op de Boulevard de la Constitution. En voor ontmoetingen tussen kunstenaars zou het in "La Caque" zijn, in de Impasse de la Houpe, niet ver van de oevers van de Maas en de Quai des Tanneurs.

Als je de kades volgt, kom je bij de Quai de Gaulle, die destijds Quai des Pêcheurs heette. En waar Simenon zijn jacht "l'Ostrogoth" aanmeerde. Het was aan boord dat Simenon zijn eerste Maigret schreef. Aan het einde van de Quai de Gaule steek je de Passerelle over om Outremeuse te verlaten. Deze brug wordt alleen te voet gebruikt, en Simenon heeft hem zeker meer dan eens overgestoken, net zoals de Luikenaren dat nu nog doen. Je komt aan bij de collegiale Saint-Deniskerk waar de familie om 10.30 uur de "chique" mis heeft bijgewoond.

In het spoor Georges Simenon

 Van 8 tot en met 11 maart 2023: een uniek festival rond Georges Simenon 

John Simenon en de Universiteit van Luik organiseren een vierdaagse culturele manifestatie over de schrijver Georges Simenon en zijn werk: "Le Printemps Simenon".

Dit festival, dat in nauwe samenwerking met de stad Luik wordt georganiseerd, biedt een zeer gevarieerd programma: fototentoonstelling, Simenonparcours in Outremeuse, literaire ontmoetingen, conferenties, voorstellingen, restrospectieven in de bioscoop, enz.

 

Standbeeld van Georges Simenon op de Place du Commissaire Maigret in Luik© WBT - J.P.Remy

Een wandeling op ontdekking naar Luik

De wandeling in de voetsporen van Simenon in Luik is een wandeling die de bezoeker meeneemt op ontdekking naar de plaatsen die verband houden met het leven van de Belgische schrijver Georges Simenon.

Iets drinken in de wijk Outremeuse in Luik - Rue Roture© Nicolas Atetson

Op naar Luik !

Un homme et une femme se tiennent la main au pied des escaliers de la montagne de Bueren à Liège
 

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden