Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Waar een klein land groot in is: het brouwen van bier. Het leven in België is onlosmakelijk verbonden met bier. De Belgische biercultuur staat dan ook op de Unesco-lijst van beschermd immaterieel erfgoed. In Wallonië en de Ardennen is er altijd een streekbier om uit te proberen.

Over bier in de Ardennen en Wallonië

De aanwezigheid van zuiver water is voor mensen door de eeuwen heen een belangrijke reden geweest om zich ergens te vestigen. Zo hadden ze drinkwater en konden ze bier maken. Het brouwen van bier was een noodzaak: het water was niet schoon genoeg om te drinken. Bij het produceren van bier worden bacteriën gedood. Het alcoholpercentage was vroeger een stuk lager. Ook kinderen dronken bier. In kloosters en abdijen werd door de eeuwen heen het brouwproces verbeterd en verfijnd. Met de basisingrediënten water, mout, hop en gist worden in Wallonië vandaag de dag meer dan vijfhonderd bieren geproduceerd. Een aantal waar de regio trots op kan zijn! 

Trappistenbier uit de Ardennen en Wallonië

De Ardennen zijn de bakermat van drie bekende trappisten: Chimay, Orval en Rochefort. Er zijn minder dan vijftien bieren op de wereld die deze titel mogen dragen. Trappist is geen biersoort maar bier dat voldoet aan strenge eisen. Zo wordt het bier in een abdij gebrouwen onder toeziend oog van of door paters. Een deel van de opbrengst is voor goede doelen. Kortom: trappist is een bier met een missie! Kijk ook bij onze wandeling langs trappistenabdijen.

Hoe leer je Waalse bieren kennen?

De populaire biermerken La Chouffe en Leffe ken je misschien. Ook andere bijzondere, ambachtelijke bieren worden met vakkennis en liefde gemaakt. Je kunt langsgaan bij brouwerijen als je wilt proeven en ter plaatse wilt kopen. Je komt er meer te weten over het bier en het brouwproces. Kijk in deze bier agenda om je bezoek te plannen.

Combineren van bier met gerechten

Als je uit eten gaat kan je in het restaurant vragen welk bier er bij je gekozen gerecht past. Net zoals er een passende wijn bij het eten wordt gezocht, kan je ook bier afstemmen op wat je gaat eten. Een bierdeskundige of zytholoog kan een verrassende keuze voor je maken.

Wil je Waalse brouwerijen bezoeken? We geven een paar bijzondere aanraders:

Bezoek een brouwerij, maak de trappistenwandeling of volg de bierroute: 

Partnerbrouwerijen van de bierroute in Wallonië

De bierroute in Wallonië helpt je ambachtelijke brouwerijen en microbrouwerijen te vinden waar je langs kunt voor een bezoek. Elke brouwerij brouwt op haar eigen manier en voegt haar eigen persoonlijke toets toe aan de kostbare blonde, amberkleurige of bruine drank. Bij het proeven ontdek je altijd iets nieuws.
Bier - brouwerij - Smullen in Wallonië

Bieragenda

Feesten en festivals met Belgisch bier, opendeurdagen in brouwerijen... Tal van bierevenementen laten je kennismaken met het bier in Wallonië.
 

89 brouwerijen om te bezoeken

Kaart van bierbrouwerijen in Wallonië en de Ardennen. De kaart bevat 89 brouwerijen om te bezoeken.
 

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen

Downloaden