Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

In de abdijen van Stavelot en Maredsous krijg je gastronomische hoogstandjes op je bord, een snuifje cultuur of een inkijk in het leven van de monniken.

3 musea in de abdij van Stavelot

©  Abbaye de Stavelot

Van monniken geen spoor meer in de abdij van Stavelot. Franse revolutionaire troepen hebben de kloosterorde verjaagd en hun abdij met de grond gelijk gemaakt.

Toch waart hun geest er nog altijd rond: de voormalige abdij genoot een stalen reputatie als centrum van kunst en wetenschappen en dat is vandaag niet anders. 

Het roodgelakte kloostergebouw geeft onderdak aan maar liefst drie musea: een historisch museum over het abdijvorstendom Stavelot-Malmedy, een over het vlakbijgelegen racecircuit van Spa-Francorchamps en een over Guillaume Apollinaire.

Deze Franse schrijver en dichter ontmoette in Parijs de groten van zijn tijd zoals Picasso, Henri Matisse en Henri Rousseau. Omdat hij in 1899 de zomer doorbracht in Stavelot, werd hier een museum aan hem gewijd.

Naast de abdij tref je nog archeologische sporen aan van de abdijkerk uit de elfde eeuw, in het verlengde ervan bleef de imposante onderbouw van de westtoren overeind.

De geheimen van de Maredsous-kaas

©  WBT - S. Wittenbol

De abdij van Maredsous moet een van de jongste abdijen van ons land zijn. Ze werd pas in 1872 gesticht door benedictijnenmonniken. Haar ligging in de vallei van de Molignée en neogotische stijl maken haar een van de mooiste kloostergebouwen van het land.

De beboste glooiingen en de spitse torens die boven het klooster uitsteken, vormen een harmonieus geheel. Zes uitgestippelde wandelroutes trakteren je op de beste uitzichtpunten op de abdij.

© FTPN - Bossiroy

De monniken leven in Maredsous op het ritme van gebed, werk en gastvrijheid. Vandaar dat je er onder leiding van een gids niet alleen het privédomein van de abdij zelf kunt verkennen, maar ook het kerkhof, de tuin, de bibliotheek en de keramiekateliers.

Bij Maredsous denk je natuurlijk meteen aan kaas. De kaasfabriek is niet toegankelijk voor het publiek om het ambachtelijke rijpingsproces niet te verstoren. Maar het 'Kleine Museum van Kaas' maakt dat goed. Smulpapen ontdekken er hoe de monniken melk omzetten in de kazen van Maredsous.

In het bezoekerscentrum kan je je tanden zetten in al dat regionale lekkers of snuisteren in het uitgebreide assortiment religieuze boeken.

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden