De Luikse gastronomie is vooral gulzig en gul, net als de Luikenaars: Luikse wafels, bouquettes, lacquemants, pèket, bier, whisky...
De Luikse wafel
Wat zijn de specialiteiten van Luik? Als eerste natuurlijk de wafel. De geur ervan is onweerstaanbaar, toch? Deze delicatesse is beroemd in de hele wereld en doet je smelten van genot. Op elke straathoek in Luik, waar het vandaan komt, hangt een zoete geur van vanille en karamel, tot groot genoegen van de fijnproevers.
Saperlipopette
Zoetekauwen die graag hun tanden in een ambachtelijke wafel zetten, komen naar
Une Gaufrette Saperlipopette. Grote kans dat je niet de enige bent. In de rij wordt je oog vast getrokken naar de etalage die vol ligt met stapels lekkernijen. Pareltjes van suiker maken de Luikse wafel zo lekker. Deze speciale suiker smelt niet tijdens het bakken waardoor het krokante effect blijft. Op dit adres wordt steeds vers deeg gemaakt voor de beste wafels!
Les boulets à la liégeoise
Op de restaurantkaart vind je een andere streekspecialiteit: boulets à la liégeoise. Dit zijn gehaktballetjes geserveerd met een smaakrijke saus. Meestal is er ui, tijm, laurier en Luikse stroop in verwerkt. Dit beroemde typisch Luikse gerecht, dat dateert uit de 18e eeuw, is een echt instituut voor de plaatselijke bevolking!
Restaurants zijn er in Luik volop. In het autoluwe winkelgebied Le Carré zijn veel gezellige tavernes en restaurants. Ook in het historische deel zijn volop eettentjes. De Place du Marché is een aaneenschakeling van cafés en restaurants. Het leuke van de voortrekkersrol van Luik is dat je altijd een hip tentje of traditioneel café tegenkomt voor jouw koffie of biertje tussendoor.
Bier
Luik is ook de stad van de bierliefhebbers. Verschillende ambachtelijke brouwerijen (
La Curtius, Brasse & Vous, La Bestiale...), gespecialiseerde winkels, bars en evenementen verwelkomen je onder hetzelfde label:
Liège Beerlovers City.
Brasserie C
Het ontstaan van Brasserie C leest als een spannend jongensboek. Twee studenten experimenteerden net zo lang tot ze het ultieme biertje hadden gebrouwen. Ze noemden het
Curtius, afgekort C. Hun brouwerij in het historische stadshart heeft een voormalig begijnenklooster als passend onderkomen. ’s Zomers zit je er buiten in de tuin. Omringd door oude stenen muren, begroeide pergola en vijver nip je aan je biertje en geniet je van je maaltijd.
Le Pot au Lait
Een anders-dan-anders café is
Le Pot au Lait. Het interieur blijft je zeker bij, kleurrijk en fantasievol. Je kan naar de decoraties blijven kijken om steeds iets nieuws te ontdekken. De sfeer is er los en je zit er tussen een jong publiek. Het café in hartje centrum heeft in de zomer een fijn terras op de binnenplaats.
Taverne St Paul
Een gezellige plek in het centrum van Luik. Als je van een biertje houdt heb je keuze uit vele biersoorten. De sfeer van deze
Taverne St. Paul is die van een bruine kroeg. De Portugese tegeltjes op de vloer en het vele hout dat voor de inrichting is gebruikt, de vriendelijke bediening... Begeef je even onder Luikenaren en kies een fijn zithoekje uit.
Pèket en La Maison du Pèket
In Luik is
le pèket bijzonder populair en vergezelt het alle feestelijke gebeurtenissen! Deze traditionele Luikse specialiteit op basis van jeneverbes heeft diverse kleuren en bestaat hier in zo’n dertig smaken, van fruitig tot pittig. Je drinkt ‘m koud of geflambeerd. Leuk weetje: peket betekent pikant in het Oudwaals.
La Maison du Peket is de aangewezen plek om de lokale sterke drank ‘peket’ uit te proberen. Het café huist in een mooi oud pand uit de 18e eeuw vol gangetjes en ruimtes.