Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

Flaneren door de majestueuze steegjes van prestigieuze landgoederen, schuilen in de schaduw van een eeuwenoude boom of de zoete geur van kleurrijke bloemen inademen... De parken en tuinen van Wallonië beloven je een bezoek vol verrassingen!

Kasteelparken

Ga wandelen in de Tuinen van Annevoie, de enige watertuinen van België© WBT - Bruno D'Alimonte

In de Tuinen van Annevoie, is het geborrel van de waterwerken te horen. Hier komt de natuur tot leven in zowel Franse als Italiaans geïnspireerde tuinen.

Aan de oevers van de Maas vallen de terrasvormige tuinen en de rij van driehonderd jaar oude sinaasappelbomen van het Kasteel van Freÿr op, contrasterend met het ongetemde karakter van de natuur die hen omringt.

Ontdek het Kasteel van Beloeil en zijn park in de provincie Henegouwen© WBT - J.P. Remy

Het Park van het Kasteel van Beloeil is een harmonieuze afwisseling van water en groen, licht en schaduw, gehandhaafd met respect voor het oorspronkelijke ontwerp uit 1664. Er worden concerten en tentoonstellingen van hedendaagse kunst georganiseerd.

©  Office du Tourisme d’Enghien

Het park van het kasteel van Edingen is een mooi voorbeeld van landschapsarchitectuur die gebruik maakt van geometrie, bloemsierkunst en waterbouwkunde. Het bestaat uit meerdere tuinen en het Europese Dahliaconservatorium.

Ontdek het Kasteel van Seneffe en het park© Domaine de Seneffe asbl - Francis Vauban

Het Engelse park, de Franse tuin en de orangerie vormen het domein van het Kasteel van Seneffe.

 

Opmerkelijke arboretums

©  ASBL Domaine régional Solvay

Het park van het Regionaal Domein Solvay, gebouwd op een deel van het Zoniënwoud, beschikt over gazons, beukenkathedraal, bosvalleien, opmerkelijke bomen, rododendronbedden en een diversiteit van 450 soorten wilde planten.

Vue aérienne du Musée royal de Mariemont à Morlanwelz© Musée royal de Mariemont

Via een indrukwekkende 900 m lange wandeling bereik je het Koninklijk museu van Mariemont waarvan de rijke botanische verzamelingen worden toegevoegd aan die van kunst en geschiedenis. Het park, waarvan het ontwerp in Engelse stijl lijkt op dat van het begin van de 20e eeuw, bevat meer dan vijftig opmerkelijke bomen.

 

© MT Ourthe et Aisne - C. Mottet-Rendeux

Het fabelachtige arboretum Lenoir dat in de jaren 1930 werd aangelegd, heeft een wild karakter met zijn vele houtgewassen onder de meer dan 1400 verschillende boomsoorten.

©  provincedeliege.be

Voor een frisse, romantische wandeling moet je beslist naar de haagbeuklaan van la Reid, die bekend staat als de langste van Europa.

 

© CRIE du Fourneau Saint-Michel

In de buurt van Saint-Hubert zijn in het arboretum van de Fourneau Saint-Michel soorten te vinden zoals de douglasspar, de Vancouverspar, de edelspar, de Californische tsuga en de Japanse lork.

 

Medicinale tuinen

Ontdek de Abdij van Villers-la-Ville in de provincie Waals-Brabant© MTPVBW - B. Hogge

De Abdij van Villers-la-Ville, bekend om haar romantische ruïnes, heeft ook zes tuinen. De Simples, die doen denken aan een monastieke medicinale tuin, die van de Monniken en de Apotheek met hun planten van de huidige Europese farmacopee. De siertuinen bestaan uit rozentuinen, hortensia's en een meditatief pad, en boomgaarden.

© Véronique Pipers

Het hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos is een van de oudste ziekenhuizen van Europa. Hier wordt duidelijk wat een gezonde geest in een gezond lichaam betekent. Wandel door de eenvoudige tuin van dit majestueuze, authentieke architecturale complex en leer meer over geneeskrachtige planten.

 

© Ortis

In de Hoge Venen, in Herba Sana, zijn 120 geneeskrachtige planten gegroepeerd per thema of gebruiksindicatie. De rest van het terrein wordt in zijn oorspronkelijke staat gelaten, zodat de bezoekers de typische flora van de streek kunnen ontdekken.

 

Natuur in de stad

© WBT - J.P.Remy

De Hangende Tuinen van Thuin bieden je een wandeling op de hoogten van de stad om de wijngaarden van de Clos des Zouaves te ontdekken.

© Laurène Philippot

In Luik wachten terrastuinen, boomgaarden en weiden op je in het stedelijke gebied van het 90 hectare grote groene kader van de Hellingen van de Citadel.

Didactische & artistieke tuinen

© Maison du Tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève

In Chaudfontaine wordt het hele jaar door het Festival des Cinq Saisons gespeeld. Het park staat in dialoog met de kwetsbare, natuurvriendelijke kunstwerken die de in verschillende zones verdeelde thematuinen verrijken, waar milieu-educatie-instrumenten en nieuwe artistieke praktijken naast elkaar worden verkend.

Het Vormsnoeipark, gelegen in het stadje Durbuy, is een originele en unieke tuin die zich uitstrekt over 1 ha. Meer dan 250 gebeeldhouwde planten, echte kunstwerken, springen in het oog en zullen je verbazen.

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden