Vervolg je bezoek op basis van je land / taal

In de schilderachtige provincie Henegouwen onthult het Historisch Centrumkanaal een schat aan ontdekkingen. Laat je vanaf de indrukwekkende Bootlift van Thieu leiden door een reis vol geschiedenis, natuur en culturele rijkdommen.

Historisch centrumkanaal: stalen werelderfgoed

Beleef een onvergetelijke dag op de site van het Historische Centrumkanaal, door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. Laat je verrassen door het menselijke vernuft dat erin slaagde boten van meer dan 1.000 ton hoogteverschillen te laten overbruggen. Er wachten je hier unieke ervaringen!

Afspraak bij de Kabellift van Strépy-Thieu die de boten een duizelingwekkende 73 meter hoog tilt. Op de 8e verdieping loopt een tentoonstelling over de binnenscheepvaart.

Neem daarna met een aangepaste rivierboot een eeuwenoude bootlift om het hoogteverschil te overwinnen. Bestuur nadien ook een elektrisch bootje waarvoor geen vaarbewijs nodig is en verken op een gezellige manier het historische kanaal.

Neem ten slotte de fiets om de charme van de uitzonderlijke sites te ontdekken. Vanuit Binche kan je een fietstocht maken naar het Centrumkanaal.

 

 

©  WBT - Bruno D'Alimonte

Industrieel erfgoed in Bois du Luc

©  Ecomusee du Bois-du-Luc

Slechts 5 km verderop, in La Louvière, ontdek je het Bois du Luc, een Unesco-werelderfgoedlocatie die getuigt van het industriële verleden van de regio.

De site vormt een uitzonderlijk geheel met ateliers op de begane grond, de Saint-Emmanuelmijnschacht en een mijnwerkersdorp. Je ontdekt er meer over de economische, sociale, technologische en culturele geschiedenis van een hele streek.

De terrils rondom de site zijn geleidelijk aan natuurgebieden geworden met een verrassende diversiteit aan fauna en flora.

Keramis, kunst en keramiek

Op 7,3 km afstand ligt Keramis, het Keramiekmuseum in La Louvière, gebouwd op de voormalige aardewerkfabriek Boch.

De hedendaagse architectuur omvat een oud monumentaal pand met 3 flesovens, de laatste voorbeelden in hun soort in België.

Duik in de fascinerende wereld van keramische kunst en ontdek de innovatieve creaties die hier tentoongesteld worden.

Bewonder een opmerkelijk aardewerk dat in de 19e en 20e eeuw werd geproduceerd door de Bochfabriek, een parel van de Belgische industrie, evenals een belangrijke collectie keramiek van representatieve kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.

©  Keramis

Binche, middeleeuwse tradities

© Bruno D'Alimonte

Op 11 km afstand vind je het stadje Binche, dat middeleeuwse charme combineert met levendige culturele tradities.

Verken het stadje met zijn prachtige Belfort, imposante stadsomwalling en het paleis van Maria van Hongarije.

Beleef de eeuwenoude tradities van het carnaval in het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker.

Vanuit Binche kan je een fietstocht maken naar het Centrumkanaal en het door de Unesco erkende erfgoed van Henegouwen.

Het kasteel van Seneffe met zijn weelderige tuinen

Op 17 km afstand wacht het elegante Domein van Seneffe van 22 ha met zijn prachtige neoclassicistische kasteel en uitgestrekte tuinen.

Dompel jezelf onder in de aristocratische sfeer terwijl je de grandeur van het kasteel bewondert en wandel door de weelderige groene oase van de tuinen.

Ontdek de collecties edelsmeedkunst, decoratieve kunsten, kunstvoorwerpen… van het Museum van de Zilversmeedkunst van de Federatie Wallonië-Brussel met de app ’Van dag tot dag, de 18e eeuw’. 

Een fietslus van 28 km voert je rond het kasteel van Seneffe.

 

© Accalmie Studio

Een reis tussen kunst, cultuur en natuur in Mariemont

Vue aérienne du Musée royal de Mariemont à Morlanwelz© Musée royal de Mariemont

Ontdek de uitgebreide collecties kunst en archeologie en geniet van een rustgevende wandeling door het omliggende park van 45 hectare van het uitzonderlijke Domein en Koninklijk Museum van Mariemont (20 km). Je vindt er een mix van opmerkelijke bomen, monumentale sculpturen en de ruïnes van een 18e-eeuws paleis.

Vertrek op een unieke reis, op het kruispunt van tijdperken en culturen, via een ongelooflijke collectie met schatten van grote beschavingen – van het oude Rome tot het oude China, via Griekenland, Egypte en het Midden-Oosten – en die van onze eigen geschiedenis, die van België en Henegouwen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Pass VISITWallonia.be

Pass VISITWallonia.be

Geniet van een groot aantal aanbiedingen om Wallonië tegen een voordelige prijs te verkennen.

De Pass aanvragen
Brochures

Brochures

Uitstapjes en verblijven in Wallonië en de Ardennen

Downloaden